Elképesztő volt. Csupa csoki az egész. Nem bírsz belőle két szeletet enni, annyira tömény.
A receptet egyik kedvenc lelőhelyemen találtam és sokat nem is módosítottam rajta, úgyhogy inkább a tapasztalataimat osztom meg Veletek.
12 dkg dió
5 tojás
40 g nyírfacukor (vagy más édesítőszer)
2 ek. cukrozatlan kakaópor
3 dl mandulatej vagy szójatej (én bolti laktózmentes tejet használtam)
200 g 81 %-os étcsoki (én 73 %-os étcsokit, Ritter Sportot, használtam, ezért a CH tartalma magasabb lett a tortának, mint az eredeti receptnél)
75 g cukornak megfelelő folyékony édesítő (ezt elhagytam, mivel a fenti étcsoki elég édes)
1 kk. vanília kivonat (én házit használtam, és kb. egy evőkanálnyi került a masszába)
20 g keményítő (először kukoricakeményítőt tettem bele, a másodiknál low carb tápióka keményítőt, és az utóbbival kicsit folyékonyabb lett a krém, nehezebben lehetett kenni)
1 kk. zselatin
A csokit fel kell olvasztani egy tálban, erre viszont nagyon oda kell figyelni, mert nagyon könnyen leég, majdhogynem pillanatok alatt. Kb. 1 dl tejben elkeverjük a zselatint, a keményítőt és a vaníliakivonatot, a másik 2 dl-t meglangyosítjuk, végül összekeverjük a kettőt és óvatosan, kis adagokban hozzákeverjük a megolvadt csokihoz.
Amikor először készítettem, akkor nagyon jó, a pudingnál kicsit sűrűbb állagú krémet kaptam, amit nagyon jól lehetett kenni. Másodjára, ahogy fentebb is írtam, lágyabb lett a krém, de kihűlés után ezzel is lehetett bánni.
A tortát érdemes egy nappal a tálalás előtt elkészíteni, mert így jobban összeérik és a krém is biztosan megszilárdul.
Egy szó mint száz, ez a süti, bár bonyolultnak tűnik az elkészítése, gyorsan megvan és biztos siker.
Azt gondoltam én is megosztom a tapasztalatokat, mivel Dóri hatására ezt én is megsütöttem!
VálaszTörlésÉn a tésztába dió helyett mandulát tettem, így is szuper!
Én egy 23 cm-es (12 szeletes) tortaformában sütöttem meg, és csak három felé vágtam a tortát. Milyen módszerrel? A nagymamáéval. Körbevágtam a torta szélét kb egy vonalban, és utána egy vastag cérna segítségével átvágtam a tortát úgy, hogy bevezettem a cérnát a vájatba, mindkét oldalon kilógva hagytam és óvatos, szeletelő mozdulatokkal a másik feléig áthúztam. Legközelebb fotóval illusztrálom :)
Én már kétszer sütöttem!
Elsőre nekem sem lett túl sűrű a krém, szerintem ez a zselatinon múlik, mivel másodjára viszont vajas krém állagú lett nekem is. Amikor első alkalommal túl folyós lett, akkor a következő technikával mentettem ki: főztem még keményítőből tejjel egy kis krémet (csoki nélkül) és ezt belekevertem a csokiba. Így biztos nőtt a CH tartalom, de kevésbé lett folyós a krém.
Másodjára már trökéletes lett, csupa csoki!