2 dl narancs esszencia elkészítéséhez a következőkre lesz szükségünk:
3-4 db narancs
2 dl jó minőségű vodka
1 db jól záródó üveg
Mivel a narancsból csak a héjára lesz szükségünk, ezért azt előtt jó alaposan meg kell mosni. Aki biztosra akar menni vegyszermentesség tekintetében, bio narancsot használjon. Tehát, ha megtisztítottuk a narancsot, zöldséghámozóval óvatosan fejtsük le a héjának a narancssárga részét, ügyelve arra, hogy fehér, szivacsos rész a gyümölcsön maradjon. A leválasztott héjat tegyük félre 2-3 napra, hogy kiszáradhasson. Ha a fűtőtestre tesszük, akkor egyúttal a lakás illatosítását is megoldottuk.
Amikor megszáradt a narancsok héja, készítsük elő az üveget, amit előzőleg elmostunk, kifertőtlenítettünk. Érdemes viszonylag széles szájú tárolót választanunk, így egyszerűbb beletenni a narancshéjat az üvegbe. Ha ezzel elkészültünk, öntsük rá a vodkát a héjra úgy, hogy az teljesen ellepje a héjat, majd zárjuk le az üveget. Az elegyet tegyük hűvös, sötét helyre, és minden nap rázogassuk meg egy kicsit, ezzel is segítve az illóolaj kioldódását. Legalább két hétre van szükség, hogy finom esszenciát kapjunk, de minél tovább tartjuk benne a narancs héját, annál erőteljesebb lesz a gyümölcs aromája.
Nem kell aggódnunk, ha hőkezeljük (főzzük, sütjük) az ételt, amibe beletettük, az alkohol elpárolog, így gyermekek is fogyaszthatják.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése