2015. szeptember 23., szerda

Diétás rizsfelfújt avagy leánykori nevén rizskoch

Attól, hogy az ember diétásan étkezik, még nem kell lemondania minden olyan ételről, amihez gyerekkorában megszeretett. Helyette igyekezni kell az alapanyagokat egészségesebbre, kalóriaszegényebbre cserélni és természetesen mértékkel fogyasztani! Ebből a desszertből - ha 12 adagra osztjuk - egy szelet kb. 25 g szénhidrátot tartalmaz.




Hozzávalók:
30 dkg basmati vagy jázmin rizs (persze a rizs, ettől még rizs, és magas a szénhidráttartalma, de ezeknek kicsit jobb a glikémiás indexe, mint a sima rizsnek, barna rizzsel pedig nem akartam kísérletezni)
víz (amennyi a rizst szárazon ellepi)
3 dl tej és 2 dl víz
3 tojás
5 dkg vaj
10 dkg eritrit és folyékony sztívia kóstolás alapján (lehet xilittel is, csak akkor még hozzá kell adni ezt a szénhidrátot is az egészhez és kevesebb is elég belőle)
vaníliakivonat, csipet só, citromhéj
vaj és zabpehely-, rizs-, vagy bármilyen liszt a tepsi kilisztezéséhez

A rizsre annyi vizet öntünk, amennyi ellepi és el kezdjük megfőzni. Amikor elfőtte a vizet,  ekkor még kemény, akkor elkezdjük hozzáadagolni a tej-víz keveréket. Ez az adag kb. 0,5 l-t vesz fel. Azért tej-víz keverékét szoktam hozzáadni, hogy ennyivel is kevesebb legyen a szénhidráttartalom.

Alacsony lángon, puhára főzzük a rizst. Amikor megfőtt, ízesítjük az eritrittel, és kóstolás alapján még egy kis sztíviával - ez kb. egy teáskanálnyi volt a folyékony sztíviából. Hozzákeverjük a teáskanálnyi vaníliakivonatot és egy fél citrom héját, majd hagyjuk kihűlni. Aki türelmetlen, mint én, az hideg vízben meghűtheti a lábast. Nem kell teljesen kihűlnie, langyosan is jó.

A puha vajat összekeverjük a tojások sárgájával, majd hozzákeverjük a már kihűlt rizshez. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a rizses keverékbe. Kivajazott, kilisztezett edényben 170 fokon kb 40 perc alat készre sütjük. Cukormentes vagy xilites lekvárral, és/vagy porxilittel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése