Attól, hogy az ember diétásan étkezik, még nem kell lemondania minden olyan ételről, amihez gyerekkorában megszeretett. Helyette igyekezni kell az alapanyagokat egészségesebbre, kalóriaszegényebbre cserélni és természetesen mértékkel fogyasztani! Ebből a desszertből - ha 12 adagra osztjuk - egy szelet kb. 25 g szénhidrátot tartalmaz.
Hozzávalók:
30 dkg basmati vagy jázmin rizs (persze a rizs, ettől még rizs, és magas a szénhidráttartalma, de ezeknek kicsit jobb a glikémiás indexe, mint a sima rizsnek, barna rizzsel pedig nem akartam kísérletezni)
víz (amennyi a rizst szárazon ellepi)
3 dl tej és 2 dl víz
3 tojás
5 dkg vaj
10 dkg eritrit és folyékony sztívia kóstolás alapján (lehet xilittel is, csak akkor még hozzá kell adni ezt a szénhidrátot is az egészhez és kevesebb is elég belőle)
víz (amennyi a rizst szárazon ellepi)
3 dl tej és 2 dl víz
3 tojás
5 dkg vaj
10 dkg eritrit és folyékony sztívia kóstolás alapján (lehet xilittel is, csak akkor még hozzá kell adni ezt a szénhidrátot is az egészhez és kevesebb is elég belőle)
vaníliakivonat, csipet só, citromhéj
vaj és zabpehely-, rizs-, vagy bármilyen liszt a tepsi kilisztezéséhez
vaj és zabpehely-, rizs-, vagy bármilyen liszt a tepsi kilisztezéséhez
A rizsre annyi vizet öntünk, amennyi ellepi és el kezdjük megfőzni. Amikor elfőtte a vizet, ekkor még kemény, akkor elkezdjük hozzáadagolni a tej-víz keveréket. Ez az adag kb. 0,5 l-t vesz fel. Azért tej-víz keverékét szoktam hozzáadni, hogy ennyivel is kevesebb legyen a szénhidráttartalom.
Alacsony lángon, puhára főzzük a rizst. Amikor megfőtt, ízesítjük az eritrittel, és kóstolás alapján még egy kis sztíviával - ez kb. egy teáskanálnyi volt a folyékony sztíviából. Hozzákeverjük a teáskanálnyi vaníliakivonatot és egy fél citrom héját, majd hagyjuk kihűlni. Aki türelmetlen, mint én, az hideg vízben meghűtheti a lábast. Nem kell teljesen kihűlnie, langyosan is jó.
A puha vajat összekeverjük a tojások sárgájával, majd hozzákeverjük a már kihűlt rizshez. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a rizses keverékbe. Kivajazott, kilisztezett edényben 170 fokon kb 40 perc alat készre sütjük. Cukormentes vagy xilites lekvárral, és/vagy porxilittel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése