2015. szeptember 29., kedd

Paradicsomos padlizsánragu

Ezt az ételt Mindenmentes Nóri ihlette ezzel a receptjével. Elolvastam, átgondoltam, szétnéztem a hűtőben, aztán ez lett belőle:

Hozzávalók:

1 közepes méretű padlizsán 
1 közepes méretű cukkini 
1 sárgarépa
10 cm hosszú póráhagyma darab vagy 2 szál újhagyma
2-3 szál angol zeller (ha nincs vagy nem szereted, kimaradhat)

majoránna, bazsalikom, só, balzsamecet





Köretként:

főtt kuszkusz vagy
1 teljes kiőrlésű pita vagy
sült csirkemell szelet vagy csirkecomb

A hagymát karikára vágva kókuszzsíron megpirítjuk, után a hozzátesszük a sárgarépát és fedő alatt félig puhára pároljuk. Ekkor hozzárakjuk a darabolt zellert és a darabolt cukkinit, sóval ízesítjük. Amikor megpuhultak, hozzáöntjük a paradicsompürét, majorannát és bazsalikomot és megvárjuk míg ezzel is felforr. Mielőtt lezárnánk, hozzá csepegtetünk még a balzsamecetből kb. egy teáskanálnyit.

A padlizsánt felvágjuk és besózzuk még azelőtt, hogy a ragunak neki kezdenénk. Hagyjuk állni kb. 20 percet, aztán hideg vízzel lemossuk és jól lecsepegtetjük. Egy serpenyőben felhevítünk kb. 2 evőkanál kókuszzsírt és a padlizsánt két részletben megpirítjuk. A két pirítás között pótoljuk a kókuszzsírt, mert a padlizsán beszívja (de ne tegyünk alá többet, mert bármennyit fel tud szívni!). A padlizsán, amikor megpirult még roppanós, nem teljesen puha, szerintem ez ennek az ételnek a titka.

Összekeverjük a padlizsánt a paradicsomos raguval és kész.

Én háromféle körettel is kipróbáltam:
- Ha gyorsan akarjuk enni, akkor együnk hozzá fél vagy egy egész pirított pitát.
- Ha húspártiak vagyunk, vagy nagyon kell számolni a CH-át/kalóriát stb. akkor javaslom csirkemellel/csirkecombbal enni. Esetleg sütőben sült csirkemellel, vagy egyszerűen csak egy kis olajon megpirított csirkemell darabokkal.
- Harmadik variációként a főtt kuszkuszt javaslom. (A kuszkuszt annyi forró vízbe tesszük, amennyi ellepi és megvárjuk, hogy megdagadjon.)
Nóri barna rizzsel kínálta, nyilván azzal is finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése