forrás: pinterest |
Nyilvánvaló, hogy annak, aki egészségügyi okokból cukormentes vagy low carb diétán van, fogyókúrázik, nincs választása, le kell mondania a cukorról. De nagyon sokan vannak olyanok is, akik ettől függetlenül, saját elhatározásból teszik ezt. Talán egy ilyen vendégposzt írótól hitelesebben fogadjátok a kritika-sorozatot az édesítőkről.
Hogyan válasszunk édesítőszert?
Édesszájú lévén nem akartam
lemondani az édes ízről, de a hagyományos kristálycukor helyett (répacukor) más
alternatívát kellett választanom. Színt vallok, és most bemutatom saját
javaslataimat, majd a legfontosabbat: sütési-főzési tapasztalataimat a következő,
bevált természetes édesítőkkel kapcsolatban.
Mi az eritrit, eritriol?
Az eritrit
természetes cukoralkohol, megtalálható erjesztéssel készült ételekben, és
néhány gyümölcsben is. Glikémiás indexe:
0-1, tehát az inzulintermelésre gyakorlatilag nincs hatással. Energiatartalma 20 kcal/100g, szénhidráttartalma:
1g/100g. Sütés-főzés közben jól kombinálható más édesítőszerekkel, és
ajánlom is, mert kizárólagos használata során érezhet némi pezsgő, hűsítő utóízt,
aki nem szokott hozzá az édesítőszerekhez. Édesítőereje
60-80 %-a a kristálycukornak, és 160 C-ig megőrzi édes ízét. Az elkészült
süteményt viszont ajánlott minél hamarabb elfogyasztani, ugyanis hamarabb
kiszárad.
Az eritrit előnyei közé sorolható, hogy nincs puffasztó, hashajtó hatása, az inzulintermelésre nincs hatással, nem okoz fogszuvasodást, valamint gátolja a gombaszaporodást is, ezért a candida diétások és cukorbetegek is fogyaszthatják.
A kristálycukorhoz hasonló állagú édesítőszer 100 g-os kiszereléstől 25 kg-ig, különböző ízekben (pl.: fahéjas, vaníliás) és kiszerelésekben kapható. Ezen az oldalon több típust is össze tudsz hasonlítani.
Praktikus tanácsok
Mivel a szénhidráttartalma gyakorlatilag nulla és nem okoz gyomorbántalmakat, így bátran használható. Hogy a fémes utóízt érzed-e vagy sem, csak akkor derül ki, amikor kipróbálod. Nehézsége, hogyha olyan receptet készítesz, amit egyébként kristálycukorral szoktál, akkor ki kell kísérletezni, mennyivel kell több belőle - ez főzés nélküli ételeknél, sütiknél könnyű, mert praktikusan megkóstolod. Olyan receptekhez kiváló, ahol szükséged van a "cukor" tömegére is a recepthez, nemcsak édesíteni kell vele, abban az esetben ugyanis folyékony édesítőt is tudsz használni. Saját tapasztalat, hogy ahol a süteményben a tömegre is szükség van, ott ezt használom, de mivel az édesítőereje gyengébb, így egy kis folyékony sztíviát is csempészek bele (a sztíviáról a sorozat egyik következő részében olvashatsz majd). Személyes kedvenc :)
És lám nemcsak beszélünk róla, hanem receptjeinkben is ajánljuk Nektek, például itt:
A cikksorozat további részei:
Hogyan válasszunk édesítőt? 2. A nyírfacukor (xilit)
Hogyan válasszunk édesítőt? 3. A stevia
Hogyan válasszunk édesítőt? 4. A kókuszvirág cukor
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése