2015. június 8., hétfő

Müzlit a müzliszakértőtől

Protein project müzli
Aki korán kel, az müzlit reggelizik - tartja az általam kitalált közmondás. Miért is? Több okból kifolyólag, de főként azért, mert a müzli azonnal elkészül - bögrébe müzli, müzlire joghurt vagy tej és ennyi. A blúzod kivasalása és az irodai ebéd összekészítése között pedig pont van 5-10 perced, hogy elfogyaszd a kávéd mellé. Legalábbis én így szoktam.

De mi is a müzli valójában, avagy kis müzlitörténelem

A 19. és 20. század fordulóján Svájcban élt egy táplálkozástudománnyal foglalkozó orvos, természetgyógyász, bizonyos Maximilian Oskar Bircher-Benner, az úgynevezett Bircher-müzli kifejlesztője. Kollégáival ellentétben, akik az ételek szénhidrát, zsír, fehérje és kalóriatartalmát vizsgálták és tartották elsődleges fontosságúnak, ő felismerte, hogy a nyers alapanyagok ipari feldolgozása milyen nagy mértékben csökkenti az élelmiszerek beltartalmi értékét. Úgy vélte, a legtöbb betegséget a mozgásszegény életmód és a civilizációs táplálkozás okozza. A Bircher-féle müzli eredetileg gyógyételként szolgált az orvos vezette szanatórium betegei számára és ellentétben a legtöbb mai müzlivel, frissen készültek, a gabonákat az étkezés előtt pelyhesítették és a gyümölcsök is nyersen kerültek bele.

Bármennyire is tudatosan táplálkozunk, azért valljuk be, a beszerzése, előkészítése egy teljes értékű müzlinek elég időigényes lenne, főleg ha biztosra akarunk menni az alapanyagok minőségét illetően.

Akik erre a problémára keresték a megoldást, azokat örömmel tájékoztatom, hogy létezik a Szupermüzli!

Mi pedig kipróbáltuk!

Elsőként a Natural Choclate névre keresztelt keveréket teszteltük müzliként, tehát a "szokásos" müzli+tejtermék kombinációban. Ami elsőre feltűnt, hogy nem eszetlenül édes, vagyis nemcsak a cukor ízét lehet érezni, hanem az aszalt meggyét, az aszalt banánét, és persze a csokoládét is. Vagyis az összetevőkét, amelyek mind bio minősítésű alapanyagok. Szintén pozitív élmény volt, hogy miután, szokás szerint kapkodva, megettem, csak kb. három-négy óra múlva lettem éhes, ami nálam ritka.

A 6 fajta müzli közül, amelyet a Lilin készít, ennek a legmagasabb a szénhidrát tartalma, tehát akiknek erre figyelniük kell, ne ezt a típust válasszák, hanem például a Beauty serum elnevezésűt, amelynek szintén magas a rosttartalma, az összetevők pedig kimondottan jót tesznek hajunknak és bőrünknek. Sokoldalú, tehát ha nemcsak müzliként szeretnénk felhasználni, isteni pohárkrém készíthető belőle idénygyümölcsökkel felturbózva.

Eperleves Vital Diet müzlibe forgatott
túrógombóccal, sárkánygyümölccsel díszítve
A sportos életmódot kedvelőknek kifejlesztett típus a Protein project, amelynek fő összetevője, a quinoa, gyorsan felszívódó fehérjetartalmánál fogva segít az izomfejlődésben. Mivel a müzli fogyasztását két részletben ajánlják, így a reggelire elfogyasztott adag mellett a másik adagot magaddal viheted edzés előttre vagy utánra is!

Aki a szénhidráttartalomra megy, az pedig a Vital diet-et válassza rendkívül alacsony CH tartalma miatt.

Minden Lilin müzliről elmondható, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaz, csak természetes módon előforduló cukrokat. Ez elsőre nem tűnik feltétlen nagy dolognak, de aki járatos a "cukormentes világban" az tudja, hogy ez igenis nagy dolog, mert alig kapható ilyen a piacon. Mindemellett pedig bio minősítéssel is rendelkezik!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése