2015. június 30., kedd

Hogyan válasszunk édesítőt? 3. A stevia


Szerző: Földi Nikoletta

Folytassuk természetes édesítőkről szóló sorozatunkat a sztíviával.



Mi az a stevia (sztívia)?

Paraguayban őshonos növény a stevia (sztívia), magyar néven: jázminpakóca. Édesítésre, sebgyógyításra használják. Magas ásványi anyag tartalmú, csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni a fogszuvasodást, jó hatással van az emésztésre is, továbbá lúgosító és gombaölő hatása miatt beilleszthető a candida diétába is. Kivonata 300-szor édesebb a cukornál, ezért az adagolásánál nagyon figyelj. Glikémiás indexe: 0,  energiatartalma: 0 kcal.


Praktikus tanácsok:


Többféle formában és kiszerelésben kapható: tablettaként, por alakban és szirupként, amely egy áttetsző folyadék. A tabletta formát meleg italokhoz, a port és a szirupot főzéshez ajánljuk. A szirupnak jellemző mellékíze van, de ahogyan azt már a korábbi cikkeinkben írtuk, kinek melyik... Én például a sztívia jellegzetes ízét megérzem egy limonádéban.


Nem javasoljuk olyan receptekhez, ahol a cukor tömegére van szükség, hiszen nem adagolható ilyen formában. Javasoljuk viszont olyan ételekhez, italokhoz, amelyeket édesítés után meg tudsz kóstolni (turmixok, gyümölcslevesek, limonádé, tea, kávé, zabkása...). Jó kiegészítés lehet az eritrit mellé, mert az eritrit 160 fok felett veszít az édesítő erejéből, a sztívia viszont nem!  Cukorbetegek, IR-esek korlátlanul fogyaszthatják és az ára is igen baráti!
És lám, nemcsak beszélünk róla, hanem receptjeinkben is ajánljuk Nektek, például itt:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése