2015. május 24., vasárnap

Csiripöri elegánsan - beszámoló a budapesti Gourmet Fesztiválról (vendégposzt)

Alaposan felkészültem az elmúlt napok cikkeiből mielőtt kilátogattam a budai Gourmet Fesztiválra. Szerencsére az idő is kegyes volt, el sem hittem, amikor kisütött a nap, amikor beléptem a fesztivál területére.
A korábban megjelent írásokból már tudtam, hogy a fesztivál témája a Stílusgyakorlatok a csirkepaprikásra, és azt is, hogy a fesztivál kiállítói igyekeztek a hagyományos ételt minden szempontból újragondolni

Paprikáscsirke batyu
A magyaros csirkepörkölt és nokedli párosa mellett olyan különlegességeket kóstolhattunk meg mint a csirke-osztrigapörkölt a Gusteau Kulináris Élményműhelytől, csirkepaprikás krumpli savanyított spárgával a Jókai Bisztrótól, a Laurus étterem „kínai pálcikás csirkéje” tejfölhabbal, a Nobu Budapest paprikás csirke sushitekercs wasabi créme fraiche-sel, paprikáscsirke popcorn a Salon Étteremtől, Bao: csirkepaprikással, tejfölös uborkasalátával a Rosenstein New Yorktól, francia bébicsirke - paprikamártás - tokaji borecetes uborka - Csobánci Siller borgél a NU Bor és Bisztronómiától, paprikás csirke orda sajtos derelyével a Kiosk Budapesttől és paprikáscsirke batyu a Haxen Király Étteremtől. A batyu tésztájában spenót van, a batyuban hortobágyi húsos palacsinta töltelék, nyakon öntve paprikás szósszal és tejföllel. Szívesen megkóstoltam volna, ha lett volna még hely a pocakomban, mert nagy hortobágyi rajongó vagyok.

Bizarr, ugyanakkor érdekes és izgalmas fogások is felborzolták a kedélyeimet. Olyan ételek között sétáltam, mint a tengeri pók krémes koriandermártással a Nobu Budapest konyhájáról, a málnás-csokis-bazsalikomos édesség a Kiosktól, libamájjal töltött, ehető virágos desszert és egérfogón csücsülő pirított magokba forgatott kecskesajt golyó céklalével a Borkonyhától, krokodiltekercse, ahol a hús mellé chilis, lime-os, citromfüves, korianderes, indonéz kókuszmártás kerül kísérőnek A Corinthia Hoteltől, sóskafagyi hangamézzel a Zonától, OREO tőkehalmájas zsidótojással, sprotnival a Rosenstein Vendéglőtől, amelynek még a receptjét is megtaláltam. 

Paprikás csibe macaron
Akiben pedig megvan a kellő kíváncsiság, a leírás alapján elkészítheti a Salon algás uborkaszörpjét is. A fesztivál legcukibb alkotása címet pedig kétséget kizáróan a Desszert Neked Paprikás csibe fantázianevű, paprikás-sajtkrémes macaronja nyerte el, legalábbis szerintem.

Széles mosollyal az arcunkon, karjainkban ajándék borospohárral és levetett kabátokkal kanyarodtunk az óra járásának irányába, hogy azonnal nehézsúlyú versenyzőket, a burgereseket vegyük szemügyre. Nagy burgerfogyasztók vagyunk, de most nem hozott lázba a számos hagymalekváros, cheddar sajtos, vastag kacsa és marhahúsos szendvics, ugyanis mostanában igyekszem az egészséges vonalon nyomulni, alakot formálni.

A fesztivál menüajánlatát egy pohár gyümölcsös ízű, száraz fehérbor szopogatása közben böngésztük végig a Millenáris dísztavának partján. A szívem először a kacsamáj felé húzott, így az első fogás, amit megkóstoltam, a kacsasmájtoast fűszeres rebarbarachutney-val volt a Viator Apátsági Étteremtől, amit levendulás limonádéval öblítettem le, amit már régóta szerettem volna tesztelni. A rebarbar achutney semmivel sem összehasonlítható ízű volt és ketten kerestük a választ, mégis milyen hozzávalókat rejthet. Ecet, uborka? Az uborkával mellélőttem, az ecet talált, abból is a cherryecet és balzsamecet, valamint meghatározó alapanyag még a fokhagyma és gyömbér. Grillezett húsokhoz ajánlják, recept itt található. A barna cukrot egy szerencsésebb édesítőre cserélve teljesen belefér az egészséges étrendbe. Egyszer biztosan sort kerítek az elkészítésére, ha fel akarok vágni.
Egy újabb pohár fehérbor, két kör, számos rácsodálkozás után ellátogattunk Lázár Chef glutén- és tojásmentes fish&chipsét megnézni, amit különleges szószokkal kínáltak.

Naspolya Nassolda
Később az édesség felé vettem az irányt. A Naspolya Nassolda is elhozta finomságait a Gourmet-ra. Gluténmentes, paleo, vegán, tej- és tojásmentes kínálatából egészséges nassolnivalókat lehetett választani. Üres kalóriák helyett kényeztesd nála magad kézműves ínyencségekkel, mint az epres-túrókrémes cupcake, karobos pite, vagy a fügekrémes körtés pite.

Pár lépésre innen mennyei xylites mogyorókrémet kóstoltam meg a Stelázsi jóvoltából. Még percekig ábrándoztam az 1600 forintos doboz krémért, aminek a lába nyomát nem érheti el a Nutella. Ugyanitt cukormentes lekvárok és szörpök, különleges ízekben is kaphatóak: levendula, gyömbér, málna, menta, citromfű, rózsa, pitypang, zöld-dió. Hajj, de sajnálom, hogy nem vásároltam be mogyorókrémből és rózsás szörpből!

Kemencés csülök
Ha már a mogyorókrémmel nem bűnöztem, nem állhattam meg, hogy ne próbáljam ki a kemencés csülköt, amit kis cipóval, medvehagymás mustárral és reszelt sajttal kaptam egy szuvenír vágódeszkán. Utóbbinak úgy örültem, mint egy kis majom a farkának. Mivel is lehet elbűvölni a vevőt? Egy jó nagy falat reszelt sajt felfalása után döbbentem rá, hogy nagyon erős tormát eszek. Kellett fél perc, hogy magamhoz térjek az „orromat is tisztíccsa” döbbenettől, de hát miért is adnák a csülköt reszelt sajttal? Gondolkozz! 

Amíg a csülöktől kábultan visszakóricáltam még egyet fotózni, fáradt párocskám a Grill ’n’ Chill stégén kézműves sört kortyolgatott, és már le is csekkolta a neten, mennyibe kerülnek az újrahasznosított katonai sátorból készített Blup! babzsákfotelek
A Millenáris tavának Koi pontyai se maradtak éhen, egy ötvenesért tátogtak nekem és a fényképezőmnek. Hatalmas élmény volt, összecsődült az összes kisgyerek a környékről, hogy nézzék a nénit, aki halat etet. Sztár voltam öt percig!
Aki nem hiszi, járjon utána! Jövőre :-).

A beszámolót írta és a képeket készítette: Földi Nina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése