2015. május 18., hétfő

Retro joghurthab

Eljött a tavasz, megérkezett a finom, hűtött édességek ideje :) És itt az eperszezon, nálam eper nélkül nem telik el nap. Mások diétás blogjait lapozgatva akadtam rá erre a retro édességre, kicsit alakítottam rajta, és annyira ízlett, hogy gyors egymásutánban két ízben is leteszteltem: jöjjön a citromos és az epres joghurthab. A joghurttorta kedvelők rajongani fognak érte.
Az eredmény pedig: a 80-as években műanyag dobozban kapható finomságra ezidáig legjobban hasonlító joghurthab. Aki még emlékszik, ugyan a Danone pár éve kísérletezett vele (újra), de nem jött össze a dolog, legalábbis nem forgalmazták sokáig. Most pedig íme diabetikus, de azért a tejszín miatt nem kifejezetten diétás kivitelben.







Hozzávalók az epres verzióhoz (7 adag lesz belőle):
- 250 g görög joghurt (én a görög feliratost szeretem legjobban) - ha nem kapsz görög joghurtot, natúr joghurttal is elkészíthető és abból létezik laktózmentes
- 250 g habtejszín (cukormentes, és ebből is létezik laktózmentes)
- 8 g étkezési zselatin
- 0,5 dl víz
- 30 dkg eper (megmosás után turmixoljuk össze)
- 12 dkg eritrit
- habfixáló


Hozzávalók a citromoshoz (6 adaghoz):

- 250 g görög joghurt (én a görög feliratost szeretem a legjobban) - ha nem kapsz görög joghurtot, natúr joghurttal is elkészíthető és abból létezik laktózmentes
- 250 g habtejszín (cukormentes, és ebből is létezik laktózmentes)
- 6 g étkezési zselatin
- 0,5 dl víz
- 10 dkg eritrit
- 1 tk citromhéj (szárított) vagy 2 kisebb citrom lereszelt héja
- 1 kisebb citrom leve, vagy egy nagyobb citrom levének 2/3-a
- habfixáló

A zselatint áztassuk be a fél dl vízbe, 3-4 perc alatt megdagad, keverjük össze. A joghurtot, az eritritet öntsük egy kis lábosba (például ebbe a hellokonyhásba, amit tőlünk is megnyerhettetek), adjuk hozzá a megdagadt zselatint, keverjük össze, közepes lángon melegítsük. Forralni tilos, addig hevítsük, míg forró nem lesz, de nem forr! Mindeközben kevergessük. Amikor felmelegedett, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni (nem kell hűteni). Amikor már langyos adjuk hozzá a citromot és citromhéjat VAGY az összeturmixolt epret, attól függően melyik verziót készítjük. Várjunk még teljesen kihűl. Utolsó mozzanatként verjük habbá a tejszínt a habfixálóval, majd keverjük hozzá a szobahőmérsékletű citromos vagy epres keveréket. Kicsit megkavarhatjuk a habverővel, de fakanállal is össze lehet keverni. Töltsük tálakba vagy poharakba és mehet a hűtőbe. Akár 1-2 óra múlva is fogyasztható, de az igazi állagát kb. 5-6 óra hűtés után éri el. Legjobb másnap :)


Díszítsük eperrel, és akár mentával is vagy a citromosat szőlővel és bazsalikommal. Még nem próbáltam, de szerintem szinte bármilyen (turmixolható) gyümölccsel készíthető, én biztosan kipróbálom a többi bogyós gyümölccsel is, és szerintem sárgabarackkal is isteni lehet. Teszteljétek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése