2015. május 22., péntek

Eperkrémleves túrógombóccal

Javában eperszezon van, ráadásul az eper alacsony glikémiás indexű gyümölcs, így belefér a különböző diétákba is, persze, mint minden, mértékkel. Jöjjön egy 5 perces gyümölcsleves, ami sok-sok verzióban elkészíthető, az arányokon és az összetevőkön is bátran változtathattok a diétátoknak/ételérzékenységeteknek/kedveteknek megfelelően. Működik a többi bogyós gyümölccsel is, és akár sárgabarackkal is. Gyümölcsszezonban én minden hétvégén legalább egyszer elkészítem. Ha tejjel készül, akkor egy adagban kb. 18-20 g szénhidrát van.
Hozzávalók 3 nagyobb, 4 kisebb adaghoz (eperleves):
- 30 dkg eper
- 3 dl tej/laktózmentes tej/rizstej/kókusztej
- 1,5 dl natúr joghurt/görög joghurt vagy habtejszín, vagy ezek keveréke
- eritrit vagy stívia (eper édességétől függő mennyiségben, kóstolással)
Gombóchoz:
- fejenként 6 dkg (laktózmentes) túró (ehhez a leves-adaghoz 250 g túró)
- 2-3 tk. natúr/görög joghurt
- 2-3 tk eritrit
- szeletelt mandula vagy kukoricapehely
Az elkészítés egyszerű: beletöltünk minden hozzávalót a leveshez a turmixgépbe és összemixeljük. A gombócokat mindeközben megformáljuk (ha a leves túl híg, akkor kis eperrel vagy tejszínnel, joghurttal dúsítható, ha túl sűrű, akkor tejjel higítsuk). A mandulát akár a levesre is szórhatjuk, akár a gombócot is megforgathatjuk benne. A tálalásnál először a gombócot tegyük a tányérba és öntsük körbe a krémmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése