2015. július 1., szerda

Málnás-spenótos smoothie

Szöveg és képek: Zih Kata

Én „turmixos-lány” vagyok. Az első saját konyhámba az első komolyabb eszköz, amit vásároltam, egy jégtörős turmixgép volt. Remek döntésnek bizonyult, mert mindent kibírt, a mai napig azt használom, bár már kicsit viharvert szegény.



Gyakorlatilag mindent képes vagyok turmix formájában fogyasztani a zöldségek és a gyümölcsök közül. Végtelenek a lehetőségek, bár azt hiszem, nálam szakmai ártalom is (építész vagyok :-)), hogy imádok mindenféle színes turmixokkal és smoothie-kkal kísérletezni, amelyek tálalásához természetesen beszereztem szívószálakat is, millió színben.

Most nem is elsősorban a különféle turmix lehetőségeket szeretném megmutatni nektek, hanem egy olyan technikát, ami sokat segített nekem, hogy azok a turmixba valók is, amiből csak egy pici kéne, mindig kéznél legyenek. Ilyen például, a teljesség igénye nélkül: a bébispenót, a répa, a cékla, a körte. A trükk, hogy egy adagot a zöldségaprítóban kevés vízzel összedarálok, majd utána egy tiszta jégkocka-tartóba adagolom, és mehet is a mélyhűtőbe.

A reggeli turmixkészítésnél a többi hozzávalóhoz már csak kockánként adagolom a mélyhűtött zöldséget, gyümölcsöt. A céklából egy elég szokott lenni, spenótból kettőt teszek általában, de mindenki a saját ízlése szerint keverheti az összetevőket. Ma a piacról hozott spenótlevelek kerültek a fagyasztóba.


És hogy ne maradjatok recept nélkül, ma reggel ezt készítettem el:

· bébispenót
· málna
· alma
· 1 kocka cékla
· mandulatej - bármi más is lehet, nekem ez volt itthon

Gyümölcslevek is nagyon jól működnek, azok viszont, akik cukor vagy IR-diétát tartanak, óvatosan adagolják ezeket, mert gyorsan felszívódnak és nagyon megemelik a vércukorszintet.

A smoothie-t nem szoktam édesíteni, a gyümölcsök általában elég édesek, de ha valaki úgy érzi, egy kevés sztívia kivonatot tehet bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése