2015. április 3., péntek

Almáspite

Régóta tervezgettem, hogy el kellene kezdenem pitéket sütni. Először is a klasszikus almásat. Valami mégis visszatartott, valószínűleg az, hogy nagymamám tökéletes almás pitéjét láttam magam előtt. Most nekivágtam az egészségesebb verziónak. Az eredmény megnyugtatott, mert bár nyilván nem olyan, mint a mamáé, de kifejezetten hasonlít rá és nagyon finom. Ráadásul nem is tart sokáig, az előkészítés kb. 30 perc. A receptet itt találtam, és alig módosítottam rajta, viszont a sütési praktikákat is érdemes szerintem "blogra vetni".



Sütés előtt
Hozzávalók (22 cm-es tortaformához):

22 dkg diétás liszt (én az -50 % CH liszttel sütöttem)
1/2 csomag sütőpor
1 csipet só
12 dkg eritrit
7,5 dkg vaj (és még 0,5 dkg a forma kivajazásához)
0,5 dl laktózmentes tej 
1 tojás
kevés reszelt citromhéj





Sütés után

A töltelékhez:

75 dkg alma (ez lehetett volna több is)
1/2 citrom leve
2 tk. zabkorpa
3 dkg őrölt dió vagy mandula
½ evőkanál sztívia vagy 1 evőkanál eritrit (kóstoljuk meg, mert ha édes az alma, akkor lehet, hogy kevesebb is elég, ha pedig savanyú, akkor több)
fahéj



Először lereszeljük az almát, hozzáadjuk az édesítőt és a fahéjat (levet fog ereszteni és kicsit meg is barnul). Közben összekeverjük a tésztához a hozzávalókat, először a szárazakat, aztán a nedveseket és türelmesen, néhány perc alatt tésztát gyúrunk belőle, kézzel. Ha a vajat legalább egy órával előbb kivettük, akkor könnyebb dolgunk lesz. A tészta 3-4 perc gyúrás után összeáll és elválik az edény falától, ekkor rátesszük egy lisztezett nyújtólapra a felét és akkorára nyújtjuk, mint a tortaforma. Utána kivajazzuk, lisztezzük a tortaformát, majd a tésztát átemeljük az aljába. és így teszünk a másik felével is. 

Ezalatt az alma levet eresztett, ezt jó alaposan kicsavarjuk, majd az almához hozzákeverjük az őrölt diót vagy mandulát. Mielőtt az almát a tésztára helyeznénk, hintsük meg kb. egy teáskanál zabkorpával (vagy panírmorzsával, darával), utána jöhet az alma, amire rányomjuk a fél citrom levét. Majd újabb adag zabkorpa és végül a másik tészta. Mielőtt 170 fokos sütőbe tennénk alsó-felső sütésre, szurkáljuk meg egy villával.
Kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sül. Amikor egy picit meghűlt, vegyük le a tortaforma peremét, és szeletelhetjük a pitét. Ha a kést benedvesítjük, akkor szebben szeletelhető.

Meggyel, barackkal, szilvával hasonlóképpen elkészíthető.

Ha ízlett a pite, készítsd el ezeket is:
Csokitorta, ami rabul ejt
A túrótorták királynője
Madártej másképp
Túrós pogácsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése