2015. április 16., csütörtök

Mandulás fonott kalács



Húsvét előtt mások egészséges recept oldalait böngészve egyre több kalács-recept került a szemem elé. Magamban azt gondoltam, egészséges, alacsony CH tartalmú, cukormentes finom kalács nem létezhet. Aztán megfogott egy kép és recept itt. Végül úgy voltam vele, hogy tulajdonképpen nincsen veszíteni valóm, megpróbálom. Szóval a hozzávalók nem tőlem vannak, viszont itt pótolom, ami a linken található receptből kimaradt, a tippeket azoknak, akik hozzám hasonlóan még sosem készítettek kelt tésztát, pláne cukor nélkül. Szóval első találkozásom az élesztővel és a kelt tésztával, íme :) A recept végén happy end ...

10 dkg mandulaliszt
10 dkg zabkorpa
90 g búzasikér
25 g olvasztott vaj
2,5 dl langyos tej (laktózmentes vagy növényi)
egy csipet só
4 ek. eritrit
5 g instant élesztő

A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, majd a habverő dagasztó spiráljának segítségével a folyadékot apránként hozzáadagoljuk. Kb. ötszörre adagoltam hozzá, kb 5 perc alatt, tehát nagyon lassan. A vajnak nem kell teljesen kihűlnie, langyosan is hozzáadhatjuk. Miután letelt az 5 perc és minden a tálban van, utána még legalább 5-8 percet dagasszuk tovább a tésztát. Az eredmény egy egynemű ragacsos tészta, ami a dagasztóspirál miatt nekem nem formálódott egy gombóccá, de két-három kisebb gombóccá valóban összeáll, ha elég türelmesek vagyunk (segítsünk a kezünkkel). Amikor már egyneműnek tűnt, legalább 10-15 perc türelmes dagasztás után, mértem az időt :)), akkor egy gombócot formáltam belőle (lsd. a képen).

Utána félretettem meleg helyre, a radiátor elé, konyharuhával lefedve 45 percre. A recept szerint duplájára kellene kelnie. Na, ez nálam nem így történt. Nagyobb lett a tészta valamivel, de biztosan nem a duplája. Ezen a ponton kicsit elkeseredtem, de nem adtam fel. Két részre osztottam a tésztát (mivel a recept szerint ez a dupla adag, így én két kisebb kalácsot terveztem belőle), majd az így kapott adagot is két részre. Hosszúkásra formáltam, majd összefontam, és még fél órát visszatettem letakarva a meleg radiátor elé.
Ezután megkentem felvert tojással, majd mandulaforgáccsal megszórtam és ment is a sütőbe, 180 fokra előmelegítve. Kb. 35-40 perc alatt sült barnára, talán a sütőben is nőtt még kicsit a térfogata.

Ebből a "dupla adagból" két kalács lett,a méretük kb 22*10 cm-es volt és 4-5 cm magas. A hagyományos kalácshoz nekem nem hasonlított az állaga, inkább anyukám kenyértésztaszerű pizza tésztájára édes kivitelben, de nagyon finom volt, így megérte a kísérletezést. Ráadásul még a kis maradék csücsköt csak 3 naposan ettem meg és akkor is ugyanolyan finom volt, mint frissen. Vajjal, lekvárral remek reggeli vagy uzsonna. Ha kipróbáljátok és Nektek nagyobb lesz, akkor várjuk a képeket :)


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése