10 dkg mandulaliszt
10 dkg zabkorpa
90 g búzasikér
25 g olvasztott vaj
2,5 dl langyos tej (laktózmentes vagy növényi)
egy csipet só4 ek. eritrit
5 g instant élesztő
A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, majd a habverő dagasztó spiráljának segítségével a folyadékot apránként hozzáadagoljuk. Kb. ötszörre adagoltam hozzá, kb 5 perc alatt, tehát nagyon lassan. A vajnak nem kell teljesen kihűlnie, langyosan is hozzáadhatjuk. Miután letelt az 5 perc és minden a tálban van, utána még legalább 5-8 percet dagasszuk tovább a tésztát. Az eredmény egy egynemű ragacsos tészta, ami a dagasztóspirál miatt nekem nem formálódott egy gombóccá, de két-három kisebb gombóccá valóban összeáll, ha elég türelmesek vagyunk (segítsünk a kezünkkel). Amikor már egyneműnek tűnt, legalább 10-15 perc türelmes dagasztás után, mértem az időt :)), akkor egy gombócot formáltam belőle (lsd. a képen).
Utána félretettem meleg helyre, a radiátor elé, konyharuhával lefedve 45 percre. A recept szerint duplájára kellene kelnie. Na, ez nálam nem így történt. Nagyobb lett a tészta valamivel, de biztosan nem a duplája. Ezen a ponton kicsit elkeseredtem, de nem adtam fel. Két részre osztottam a tésztát (mivel a recept szerint ez a dupla adag, így én két kisebb kalácsot terveztem belőle), majd az így kapott adagot is két részre. Hosszúkásra formáltam, majd összefontam, és még fél órát visszatettem letakarva a meleg radiátor elé.
Utána félretettem meleg helyre, a radiátor elé, konyharuhával lefedve 45 percre. A recept szerint duplájára kellene kelnie. Na, ez nálam nem így történt. Nagyobb lett a tészta valamivel, de biztosan nem a duplája. Ezen a ponton kicsit elkeseredtem, de nem adtam fel. Két részre osztottam a tésztát (mivel a recept szerint ez a dupla adag, így én két kisebb kalácsot terveztem belőle), majd az így kapott adagot is két részre. Hosszúkásra formáltam, majd összefontam, és még fél órát visszatettem letakarva a meleg radiátor elé.
Ezután megkentem felvert tojással, majd mandulaforgáccsal megszórtam és ment is a sütőbe, 180 fokra előmelegítve. Kb. 35-40 perc alatt sült barnára, talán a sütőben is nőtt még kicsit a térfogata.
Ebből a "dupla adagból" két kalács lett,a méretük kb 22*10 cm-es volt és 4-5 cm magas. A hagyományos kalácshoz nekem nem hasonlított az állaga, inkább anyukám kenyértésztaszerű pizza tésztájára édes kivitelben, de nagyon finom volt, így megérte a kísérletezést. Ráadásul még a kis maradék csücsköt csak 3 naposan ettem meg és akkor is ugyanolyan finom volt, mint frissen. Vajjal, lekvárral remek reggeli vagy uzsonna. Ha kipróbáljátok és Nektek nagyobb lesz, akkor várjuk a képeket :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése