2015. április 14., kedd

Kávés fantázia muffin formában

Azoknak, akik nem szeretik a kávét, hiába is magyaráznám, hogy miben rejlik eme édesség csodája. Aki kávéimádó, ahogy én is, az érteni fogja, miután beleharapott ebbe a habos, könnyű finomságba. A recept elkészítéséhez a Hellokonyhától kaptunk segítséget.

A süti két részből áll, a krémből és a muffinból, először a krémet készítjük el.

Íme a hozzávalók:
250 g mascarpone
60 ml erős kávé - eszpresszó vagy instant
édesítő ízlés szerint - akit nem köt a CH mennyiség, használhat mézet vagy agave szirupot, akit igen, annak folyékony édesítőt javaslok, ám ezekből nem szabad túl sokat használni, mert befolyásolja a krém állagát; ha mindenképpen kristályos édesítőt, eritritet, xilitet, szeretnénk használni, azt oldjuk fel a kávéban, mert csak simán a mascarponéban biztosan nem fog eltűnni.

Először kimérjük a mascarponét, majd a kihűtött kávét apránként, egy habverő segítségével hozzá adagoljuk. Ha ez megtörtént, az édesítőt is hozzáadjuk a masszához. Ha mindez megvan, tovább keverjük a habverővel, amíg kemény krémet nem kapunk. Ne ijedjünk meg, ez eltarthat egy darabig, utána pedig tegyük be a hűtőbe legalább két órára, de akár már előző este is elkészíthetjük.

Következik a muffin, aminek a receptjét Mezei Elmirától kölcsönöztem.

A hozzávalók 8-10 db-hoz:
3 db tojás
1 db banán
10 dkg eritrit (nekem kevesebb is elég volt)
1/2 kk. szódabikarbóna
1 dkg édesítetlen kakaópor
5 dkg kókuszzsír
6 dkg mandulaliszt
4-5 ek. instant kávé

A tojásokat, a banánt, a kakaót, az eritritet, az instant kávét és a szódabikarbónát turmixgépbe töltjük és alaposan összekeverjük. Megolvasztjuk a kókuszzsírt és ezt is a masszához adjuk. Végül belekeverjük a mandulalisztet is. Ha sima a tészta, formába öntjük és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 20 percig sütjük. A muffint ebben a szilikonformában sütöttem, ami nagyon praktikus, mert nem csak süthetsz, hanem fagyaszthatsz is benne, a formából könnyen kijön a süti, és végül, de nem utolsó sorban, tisztítható mosogatógépben.

Ha kihűlt a muffin, vágjuk le a "sapkáját", kenjük meg a kávés krémmel,  majd tegyük vissza a kalapot és már fogyaszthatjuk is. Részemről mindenképpen egy nagy bögre tejeskávéval! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése