2015. április 13., hétfő

Kókusztekercs, kókuszgolyó - variációk egy témára


Gyors, sütés nélküli recept következik -  kókuszgolyó formában vagy kókusztekercsként. Nem egzakt mennyiségeket/összetevőket gyűjtöttem ide, hanem inkább tippeket, hogy mindenki el tudja készíteni a szájízének leginkább megfelelő kókuszos desszertet. Én sokadszorra készítem, mindig kicsit másképp, legalább négy variációt biztosan kipróbáltam.

Alapösszetevők:
- vaj, margarin vagy kókuszzsír (kb 10 dkg) - időben vedd ki a hűtőből, hogy könnyebb legyen összegyúrni
- lekvár (szilva vagy meggy) VAGY szilva vagy meggy turmixolva (gyümölcs formájában, akinek még van esetleg fagyasztott) - 3-4 ek.-nak megfelelő mennyiség
- édesítőszer (én az eritritre esküszöm, kb 10-15 dkg)
- kókuszreszelék (forgatni)
- kávé (kb. egy dl, nálam eszpresszó és nem instant)
- rum(aroma) - néhány csepp
- kakaópor - 2 ek.
Szárazanyag (kb. 40 dkg) - tippek:

- Készíthető apró szemű zabpehelyből (vagy fele zabkorpa, fele zabpehelyből). Szerintem ha csak zabpehelyből készül, akkor túl száraz lesz, de ez ízlés kérdése.
VAGY
- Készíthető darált mandulából/dióból is. Így nekem túl magas a CH tartalom és túl lágy lett a massza és túl domináns az ízvilág. A mandula/dió egy részét ki lehet váltani kókuszreszelékkel is.
VAGY
- Készíthető vegyesen: zabpehely, zabkorpa, dió/mandula és kókuszreszelék (10-10-10-10 dkg). Nekem így ízlett legjobban. Az arányok tetszőlegesen (és az otthon lévő készlet szerint) változtathatóak.

Ha zabkorpa is van benne, akkor majd hagyjuk kb. negyed órát állni, hogy megszívja magát.

Összegyúrás közben nyugodtan kóstolgassuk, nézzük az állagát és ki-ki ízlése szerint bármelyik összetevőből keverhet még hozzá. Ha túl keményre sikerült a massza kis tejjel (én kókusztejjel) fellazíthatjuk.
Ezután vagy gombócokat formálunk és kókuszreszelékbe hempergetjük - a közepébe tett magozott meggy elképesztően megbolondítja, vagy kinyújtjuk kb. 30 x 15 cm-esre. A kókuszkrém vaj/margarin/kókuszzsír (5 dkg), édesítőszer és kókuszreszelék összekeverve habverővel (nem könnyű összekeverni, de kb. 2 perc alatt tényleg krém lesz belőle). Vékonyan megkenjük a lapot, szorosan összetekerjük. Én fóliába szoktam csomagolni és egy fél órára a fagyasztóba teszem, utána már mehet a sima hűtőbe is. Kb. egy cm-es szeletekre vágjuk.

Tipp: ha a fagyasztóban hagyjuk, hetekig el is áll, vegyük ki, amikor édességre vágyunk és olvasszuk fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése