2015. április 22., szerda

Sóágyon sült csirke tavaszi tekerccsel



Sóágyon megsült csirke
A sóágyon sült csirkéhez szükség van egy, a csirkénél csak éppen nagyobb tepsire vagy edényre. Én azt a hőálló üvegtálat használtam, amit a Hellokonyha ajánlott és a tiramisu tálalására már bevetettem. A tál aljába öntöttem fél kilogramm kristályos sót. Másfél kg körüli, belsőség nélküli egész csirkét alaposan átmostam, leszárítottam és a sóágyra fektettem. Én először lefedve pároltam 180 fokon 30 percet, aztán kb. még egy óra alatt fedő nélkül megsütöttem.




A tavaszi tekercshez kétféle hozzávalóra van szükség: nyers, hosszúkásra vágott (tavaszi) zöldségekre és rizspapírra. A rizspapírt a nagyobb hiperekben is kapni lehet, illetve biztosan kapható még az ázsiai boltokban. Én sárgarépát, kelkáposztát, kaliforniai paprikát, karalábét, cukkinit és friss zöldfűszerként pedig petrezselymet aprítottam hozzá. Utána az összes zöldséget megdinszteltem egy kevés kókuszzsíron, de nem puhára, hanem úgy, hogy a zöldségek még roppanósak maradjanak. A fűszerezésénél lehet követni az ázsiai ízvilágot és szójaszósszal meglocsolni, vagy ha azt nem kedveli valaki, akkor só, bors, balzsamecet kombinációval is friss ízvilágot lehet adni neki.


Nyers tavaszi tekercsek
A rizspapír felhasználása során kövessük a csomagoláson lévő útmutatót. Praktikus tanács, hogy mivel a rizspapírral csak gyorsan lehet dolgozni, készíts mindent magad köré: egy tányért, amin elfér a rizspapír, papírtörlőt és a tölteléket. A tányérra terítsünk egy papírtörlőt. Mindezt a műveletet vagy folyóvíz (mosogató) mellett végezzük, vagy készítsünk egy tálba langyos vizet. A papírt langyos folyóvíz alá kell tenni vagy megmeríteni a tálban, 2-3 másodpercre, majd a tányérra fektetni, az aljáról a víz a paprtörlőn marad, a tetejéről gyorsan le kell itatni. Utána felemelni a rizspapírt és alóla is kivenni a törlőt. Aztán a papír alsó harmadára tenni a tölteléket, először az aljáról, aztána két oldaláról felhajtani, majd jó szorosan összetekerni. A második tekercsnél már rutinossá válik az ember :)



A tekercsek fogyaszthatóak nyersen vagy kevés kókuszzsíron megpirítva ropogósra süthetjük őket, oldalanként 2 perc alatt. A zöldségek tetszés szerint kombinálhatóak, készíthetjük paradicsomos verzióban, de akár húst is tölthetünk beléjük. Joghurtos öntetbe mártogatva remek kiegészítője a sült csirkének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése