2015. augusztus 30., vasárnap

Gyors diétás ebéd - grillezzünk!

Grillezzünk!


Bár elvileg ez volt a nyár utolsó kánikulai hétvégéje, de grillezni még szeptember-októberben is lehet, sőt télen is, ha az ember kontaktgrillre vagy elektromos grillre szavaz. Mivel a diéta miatt sok husit és zöldséget kell enni, így én nyár elején beújítottam egy elektromos grillt (kontakt grill és grill-lap egymás mellett). Praktikus beruházás lett, azóta sokszor használom, ha nem akarok sok időt a konyhában tölteni, gyors előkészítés után a kb. 4 négyzeteméteres teraszon magától elkészül az ebéd. Télen akár a lakásban is használható, de ugyanezzel a páccal készült húst, zöldséget a sütőben vagy egy teflonos edényben is meg lehet sütni.

Gyors grillpác:
Az esetek többségében nem jut idő nálam az előző esti pácolásra, így a gyors technikákra szavaztam. Fogok két sütőzacskót, egyet a húsnak, egyet a zöldségnek, aztán jöjjenek a hozzávalók:



- olaj (nálam ez olivaolaj, de ez lehet kókuszzsír is)
- fűszerek: só, bors (szemesborsot szoktam használni)
- fokhagyma (a gerezdek 4-5 darabra aprítva)
- egy fej vöröshagyma karikákra vágva.


A húst felszeleteljük (csirke, disznó, marha, ki mit szeret, de hallal is ki lehet próbálni) majd a befűszerezzük, beledobáljuk a hagymakarikákat, kevés olajat töltünk a sütőzacskóba, beletesszük és összerázzuk. Utána jól összekötve már mehet is a hűtőbe (ha van ideje pár órát vagy egy éjszakát állni még finomabb lesz).

A zöldségeket elegendő a sütés előtt hasonló módszerrel pácolni, vagy egyszerűen csak egy szilikonos kenővel végigkenni őket, de a zöldségpácból a hagymát és a fokhagymát már kihagyom. Én most cukkinit és padlizsánt sütöttem, de mindenféle zöldséggel lehet tesztelni. Ha gombát is pírítasz, azt érdemes apró szeletekre vágva és a végén friss petrezselyemmel megszórva tálalni.

Köret nem is szükséges hozzá, a grill-padlizsánhoz én egy kis tartásmártást ajánlok.
Ha mégis megkívánnátok hozzá a köretet, akkor pedig kipróbálhatjátok a tabbouleh (ejtsd: tábulé) receptünket, én most bulgur helyett kuszkusszal készítettem, és friss paradicsommal dúsítottam a hagymát viszont kihagytam. Ha kuszkuszt használsz bulgur helyett, azt nem kell előre főzni, hanem a kuszkusszal egyező mennyiségű forrásban lévő vízzel kell pár percig párolódni hagyni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése