2015. január 15., csütörtök

A zabkása

Azt gondolom, mindenkinek, aki kicsit egészségesebben étkezik, mint az átlag, van zabkása receptje. Szóval ez a poszt nem lesz nagy újdonság, de azért hátha hasznos.
A zabkása lassú felszívódású szénhidrát, ami nagyon hasznos reggelire. Ettől még a mennyiséggel vigyáznia kell annak, aki szénhidrátot vagy kalóriát számol, mert az bizony sok van benne.
Én így készítem:
Egy adag nálam egy kis kompótostálnyi. Ebben kb. 30 g szénhidrát van számításaim szerint.


Hozzávalók:
- 3 ek. zabpehely (én aprószeműt és teljes kiőrlésűt használok, a zabpehely mellett jó a zabkorpa is, vagy a kettő vegyesen)
- kb 1-1,5 dl folyadék (attól függ milyen sűrűnek szereted; nálam a folyadék fele víz, fele valamilyen tej - normál, laktózmentes, mandula, kókusz, rizs stb.)
- ízesítők tetszés szerint (késhegynyi fahéj; szegfűszeg; édesítőszer - nálam ez egy kk. eritrit vagy nyírfacukor - de ha növényi tejjel készül, akkor ez sem kell; pár csepp vaníliakivonat; cukrozatlan kakaópor)
- a többi alkatrész opcionális pl. kókuszreszelék, reszelt alma, aszalt gyümölcs, magvak (én egy ek kókuszreszelékkel és egy fél almával készítettem a képen láthatót és még 3-4 szem aszalt - cukormentes - gyümölcsöt tettem hozzá).
Az elkészítés egyszerű, felmelegítem a folyadékot, akár még hidegen, akár melegen is hozzá rakhatóak az alkotórészek (sőt, mikróban is készíthető), az ízesítőt és a többi opcionális alkotórészt én csak a végén keverem hozzá (amikor már lekapcsoltam), és kb 3 perc alatt, néha megkeverve megfőzöm.

Próbáld ki ezeket is:
Zabkeksz - szerintem
A csokitorta, ami rabul ejt
Narancs a javából
Villámpiskóta baracklekvárral

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése