2015. január 14., szerda

Almás-mákos desszert

Ezt a sütit az egyik mindenmentes oldalon (forrás: FB ShapeTilt) találtam, kicsit alakítottam rajta és valóban isteni lett, ahogy a recept ígérte. Valamiért engem a mákosgubára emlékeztet :)

Egy nagyobb (kerek üveg) sütőtálnyi adaghoz:
4 tojás
kb. 100 ml cocomas kókusztejszín (én ehelyett 50 g kókusztejporhoz adtam 75 ml vizet)
40 g kókuszliszt (vagy mandulaliszt)
kb. 400 g alma megpucolva, vékonyra felszeletelve (megpucolva legyen 400 g)
120 g darált mák
60 g dió kicsit összetörve
édesítő, vanília ízlés szerint (én 2 kk. vanília esszenciát használtam, kb 50 g eritritet és 25 g xilitet)

A tál aljába pakoljuk a szeletelt almát és összeforgatjuk a mákkal valamint a dióval. Ezután a tojásokat felverjük a kókusztejszínnel és a kókuszliszttel, valamint az édesítő és a vanília is ide kerül. Addig keverjük, amíg kellően habos nem lesz (palacsinta-tésztaszerű).

Ezután ezt a tojásos öntetet ráöntjük a mákos-diós almákra. Jól össze kell keverni, magától nem keveredik (és az aljára ragad a tepsinek a mák...), majd előmelegített sütőben, kb. 180 fokon addig sütjük, amíg el nem kezd barnulni a teteje. Nekem ez kb 45 perc volt.
Cukormentes meggy vagy szilva lekvárral is lehet tálalni, vagy vaníliasodóval. De azok nélkül is nagyon finom! Gyorsan kész. Ajánlom egy forró tea mellé olyan estékre, amikor csak úgy megkívánsz valami édeset :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése