2015. január 23., péntek

Vöröslencse krémleves és/vagy főzelék

Ezt a receptet az újév első napján próbáltam ki először, de azóta már újból elkészítettem, mert nagyon ízlett. Semmilyen lisztféle vagy más sűrítőanyag nincs benne.
Miért vöröslencse?
Mert fehérjében gazdag, laktató.
Mert még nem ettem (és újévkor lencsét kell(ett) enni).
Mert nincs meg az a kellemetlen élettani hatása, mint a "sima" lencsének (ti. nem puffaszt).
Nem kell órákig áztatni, hosszú ideig főzni.



Hozzávalók:
- 1/4 kg vöröslencse
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 babérlevél
- só, fehérbors
- 2 dl tejszín (nálam ez növényi) vagy 1 kis pohár tejföl vagy natúr joghurt (laktózmentes)
- díszítésnek (vagy akár ízesítésnek is) friss petrezselyem


A vöröslencsét leöblítjük, ha van időnk beáztatjuk. Szerintem kb. fél óra áztatás már ideális, de 10 perc is elég, ha nincs idő rá, az sem gond.


Egy kis fej apróra vágott hagyma és 2 babérlevél és a fűszerek kíséretében feltesszük főni, kicsit több vízben, mint amennyi ellepi. A 1/4 kg vöröslencse nálam kb. 4 adag leves, 3 adag főzelék. Kb. 20 perc alatt megfő (sőt inkább szétfőttnek néz ki), ha közben szükséges, pótoljuk a vizet, úgy, hogy ellepje.


Amikor megfőtt, akkor kivesszük a babérleveleket (vagy nem, de a babérlevél nem mixelődik össze teljesen) és a tejszínnek/tejföllel együtt összeturmixoljuk (turmixgépben vagy botmixerrel). Ha kicsit több vizet hagyunk rajta, akkor sűrű krémleves állagot kapunk, ha kevesebbet, akkor (krém)főzeléket. Vegyük figyelembe, hogy mire kihűl, összesűrűsödik. A petrezelyem díszítésnek is jó, de turmixolhatunk is bele a levesbe.


Kísérőként bármilyen sült hússal, grillezett sajttal, virslivel ehetjük, vagy egyszerűen csak teljes kiőrlésű péksüteménnyel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése