2015. január 16., péntek

Csirke és kuszkusz

Ezt a receptet Jamie Oliver - Jamie konyhája könyvének egyik receptje ihlette. Az otthon lévő hozzávalók és a sütési/főzési szokásaim kicsit átalakították.
Vegyél egy egész csirkét (a lába, belsőségek, nyaka nem kell). Az ideális méret 1,2-1,5 kg. Keverj össze egy kis tálban: olivaolajat, sót, borsot, római köményt, koriandert, majorannát és egy fél teáskanál fahéjat. Ezzel jól kend be kívül és belül a csirkét. (Itt már el is hagytuk Jamie verzióját).
Tedd be a sütőbe, kb két órát sül. Én úgy sütötem, hogy kb 70-80 perc sütőzacskóban 180-190 fokon, utána kivettem belőle, a lé egy részével bekentem, és még kb 30 perc alatt megpirítottam 170-180 fokon. Sülve könnyű darabolni, kb magától szétesik, ha belevágsz :)

A köret: kb. 30 dkg kuszkuszt tegyél egy tálba, facsard hozzá egy citrom levél, egy narancs levét, és reszeld előtte hozzá mindkettőnek a héját. Annyi meleg vízzel öntösd fel, amennyi a kuszkusz. Tegyél hozzá 2-3 ek. olivaolajat. Keverj hozzá kb egy kis kompotostálnyi (kb. 2 marék) vegyes magvat (tökmag, napraforgómag, darabolt dió, szeletelt mandula, tört fenyőmag, kesudió) - nem kell mindegyik féle mag, amelyik van otthon. Keverj hozzá ugyanennyi aszalt gyümölcsöt: barack, fekete cseresznye, szilva, meggy, mazsola stb. Ebből is annyifélélt amennyid van otthon. Ez kb 10 perc alatt megdagad, néhányszor meg kell keverni. Én a végén betettem kb 10 percre a sütőbe, hogy átmelegedjen :) Mikor kivetted friss petrezselyemmel és mentával kell összekeverni.
Jamie javaslatára krémsajttal kell tálalni, nekem bejött, a másik tesztelőmnek nem :) Mármint a krémsajt :) A csirke és a kuszkusz mindkettőnknek.

Próbáld ki ezeket is:
A bárány
Csirkemell tekercsek párolt gyümölcsökkel
Lazac: a hal, aminek nem tudsz ellenállni
Aszalt szilvás sertéspörkölt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése