Sokan azzal mentegetik magukat azzal, hogy azért nem főznek otthon, mert nincsen rá idejük. Nos ez a recept nekik is szól. Mindenestül 20 perc alatt elkészíthető, egészséges, tartalmas és nagyon finom.
A másik érv az egészséges ételek ellen az szokott lenni, hogy nem főznek otthon többfélét a családnak és az egészséges ételeket meg a család nem eszi (szívesen). Na, ez például egy olyan recept, ami mellett nem is kell mást főzni, mert a család minden tagja kedvelni fogja. És még húsféle is van benne :)
Tejszínes (kéksajtos) tészta baconnel és gombával
Hozzávalók kb. 3 adaghoz:
- 1 üveg konzerv gomba vagy 20 dkg nyers csiperke gomba (lehet fehér vagy barna is)
- 8 dkg bacon (vagy szárított sonka)
- 1 doboz tejszín (növényi, 200 ml)
- 10 dkg valamilyen kéksajt (pl.gorgonzola, márványsajt, roquefort) vagy parmezán vagy más kemény sajt reszelve
- póréhagyma (ez opcionális)
- olívaolaj/kókuszzsír, só, fehérbors, 1 dl víz
- teljes kiőrlésű vagy szénhidrátcsökkentett tészta (a magyar tésztagyártók szinte mindegyikének van már ilyen!) - egy főre 8 dkg száraz tészta
Egy serpenyőben kb. fél evőkanál olívaolajat felmelegítünk (szárított sonkánál kicsit többet, mert abból nem sül ki semmilyen zsiradék) és benne megpirítjuk a bacont. Közben hozzáadjuk a karikákra vágott póréhagymát (ha éppen van otthon vagy szeretjük, kb. egy 6-7 cm-es darabot). Utána hozzáadjuk a gombát. Ha konzervvel dolgozunk, akkor ezt csak felmelegítjük (hiszen hőkezelt), ha nyers gombával, akkor a felszeletelt gombával az egészet megdinszteljük (kevés vizet tehetünk alá). Ezalatt összetörjük a kéksajtot villával. A gombás-baconös alaphoz hozzáöntjük a tejszínt és vizet, teszünk bele sót és fehérborsot (ízlés szerint vagyis közben kóstoljuk meg), és mindebbe belekeverjük a kéksajtot. Néhány perc alatt összeforraljuk, vigyázzunk, hogy le ne égjen.
(Gomba helyett vagy mellett egyébként cukkinivel is nagyon finom.)
Tipp: A tésztaszószt csak fogyasztáskor keverjük a tésztához, mert különben teljesen beszívja. Ha másnap fogyasztjuk, akkor csak felmelegítés előtt érdemes összekeverni, így gusztusosabban is néz ki és szerintem finomabb, krémesebb is. Ha nem tettünk bele kéksajtot, akkor jöhet a reszelt kemény sajt a tetejére. Én kéksajttal ajánlom, nagyon különleges ízt ad neki!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése