2015. március 20., péntek

Paella

                                                                           Mi is az a paella? Egy spanyol eredetű egytálétel, amit egy nagy kerek lapos serpenyőben készítettek. Eredetileg csirke és nyúlhúsból, később a tengeri herkentyűk kaptak benne főszerepet. Ha valaki Spanyolországban nyaral, akkor többnyire megtalálja ezt az étlapon, egyébként az ország különböző részein másképp készítik.
Mivel imádjuk Spanyolországot, a spanyol konyhát és a tenger gyümölcseit, így én is elkészítettem a saját paella verziómat, ami az egészséges életmód jegyében azóta már át is alakítottam egy kicsit. Mindenki elkészítheti belőle a saját verzióját, attól függően, hogy hal, zöldség vagy húspárti.
Ez nem egy gyors recept, bár nem tart órákig az elkészítése, de azért egy jó másfél-két órával kell számolni. Viszont meg is éri a befektetett időt, mert nemcsak finom és különleges, de jó kiadós egytálételt kapunk.
A recept alapja egy zöldséges sült rizs, amihez aztán hozzáadhatjuk a halat/húst/tenger gyümölcseit. Az arányok szabadon és ízlés változthathatóak.

Hozzávalók a zöldséges sült rizshez:
- barna rizs vagy vadrizs, vagy ezek keveréke
- paradicsom (amikor nincs szezonja akkor hámozott paradicsom konzerv)
- paprika (én kaliforniaival készítem, több színűvel)
- só, bors, ételízestő (vagy húsleves lé vagy alap)
- fagyasztott zöldborsó
- ízlés szerint cukkini vagy bármilyen süthető zöldség
- citrom (a levét használjuk)
- sáfrány (ettől lesz szép sárga, őröltből késhegynyi, nem őröltből 1 tk.-nyi)
- fekete olivabogyó
 
A zöldségeket olivaolajon megpároljuk, először a paprikát, cukkinit, paradicsomot, majd hozzáadjuk a rizst és jól összekeverjük. A keveréket felüntjük a rizs másfélszeres mennyiségének megfelelő vízzel (vagy húsalaplével), és beletesszük a fűszereket. A sáfrányt ha nem őrölt, akkor áztassuk kis hideg vizbe és nyomkodjuk ki, hogy szép piros legyen (ha őrölt, akkor ezt kihagyhatjuk), majd keverjük ezt is a rizses-zöldséges keverékhez. Kis lángon kb 25 perc alatt megpuhul. Nem kell, hogy teljesen puha legyen, mert még sütni is fogjuk, közben nem kell kevergetni. A zöldborsó, a citrom és az olivabogyó majd a sütés előtt kerül bele.

 

Csirkecombos-tengeri herkentyűs változathoz:
 
A csirkecombokat és a csirkeszárnyakat besózzuk, borsozzuk, majd egy nagy lábasban mindkét oldalát olivaolajon megpirítjuk (utána ebben a lábosban elkészíthető a zöldséges rizs!). Amikor megpirult, akkor tepsibe tesszük (nekem nincsen igazi paela sütő tálam), lefedjük és kb 40-45 perc alatt átsütjük (160-180 fokon). Mire megsül, addigra elkészül a rizses keverék. A tenger gyümölcseit nem kell elősütni, mert azok abban a 15-20 percben, amíg az egész keverék a sütőbe kerül, bőven átsülnek.
 
És akkor a végén összeállítjuk:
A tepsiben (jó, ha magas oldalút használunk) a csirkéhez hozzáöntjük a rizses keveréket, a zöldborsót, olivabogyót, és rácsavarjuk egy fél citrom levét. Ezután összekeverjük, majd hozzáadjuk a tengeri herkentyűket. Nyugodtan használhatunk olyan rákot és kagylót, amin rajta van a páncélja, de megfelelő hozzá a fagyasztott tenger gyümölcsei keverék is (fel kell olvasztani mielőtt hozzákeverjük). Amikor minden a sütőben van, akkor kb 15-20 perc alatt megsütjük. Ki-ki úgy szedhet belőle, ahogy a rizs-zöldség-hús-tenger gyümölcsei keveréket jónak találja!
 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése