2015. március 18., szerda

Paradicsomos rákos/polipos tészta (Gyors tészták 4.)

 
Ez a recept tulajdonképpen egy egyszerű paradicsomos tésztaszósz alapon nyugszik, amit különféle tengeri finomságokkal dúsítok. Önmagában vagy zöldségekkel, rákkal, kagylóval, polippal, de működik tonhalkonzervvel, más füstölt halkonzervvel, akár hússal is. Most a polipos és a rákos verziót készítettem.
Hozzávalók a paradicsomos szószhoz:
- póréhagyma (8-10 cm hosszú), vagy egy kis fej hagyma
- 4 fej nagy érett paradicsom vagy ennek megfelelő koktélparadicsom (télen hámozott paradicsom konzerv)
- fél fej kaliforniai paprika
- bazsalikom, só, bors, fokhagyma
- fekete olivabogyó
- tetszés (és évszak) szerint padlizsán, cukkini
 
A tésztaszószhoz kis kókuszzsíron megpírítjuk a hagymát, a paprikát, utolsóként pedig hozzáadjuk a paradicsomot. Sóval, borssal ízesítjük, egy-két gerezd fokhagymát összezúzva a legvégén adunk hozzá. Addig főzzük, míg sűrű szószt nem kapunk. (Ha nem túl leves a paradicsom, akkor kevés vizet hozzáadhatunk a főzés során.) A bazsalikom (főleg ha friss) már a lezáráskor kerül bele. (Ha padlizsánnal készítjük, azt a parikával egyidőben adjuk hozzá, a cukkini gyorsabban megfő, így azt elegendő a paradicsommal. Kb annyi időnként adjuk hozzá az újabb és újabb zöldséget, amennyi idő alatt azt össze tudjuk vágni.) A legvégén hozzákeverjük az olajbogyót. Főzés közben ha megkóstoljuk és túl savanyúnak találjuk a paradicsomot (ha nem érett paradicsomról van szó, ez könnyen előfordulhat), egy kevés édesítőt tehetünk hozzá.
 

Tengeri herkenytűs verzióhoz 2 főre:
- 25 dkg bébipolip vagy (tisztított) koktélrák vagy vegyes tenger gyümölcsei
 
A herkentyűket alaposan megmossuk. A bébipolipot azért kedvelem, mert a nagy társával ellentétben ezt konyhakészen árulják, így az alapos megmosáson kívül nincs vele teendő (legfeljebb ketté szoktam vágni). Én a Metro áruházban szoktam beszerezni, fontos, hogy ez ott defrosztált termék, így nem fagyasztva árulják, és nem lehet újra fagyasztani, hanem 2-3 napon belül fel kell használni. Kevés olivaolajon kb 8-10 perc alatt megpirítom. Először levet ereszt, amiben megfő, aztán a főzési idő végére a megmaradt zsiradékon megpirul. Isteni finom különlegesség, fehérjebomba, nem szabad tőle idegenkedni.
 
 
 
 

A legvégén pedig nincs más teendő, mint a herkentyűket és a paradicsomos tésztaszószt összekeverni és főtt tésztával tálalni. A tonhalas vagy füstölt halas verzióban a konzervet egyszerűen csak hozzákeverjük az elkészült paradicsomos szószhoz.
 
 
Gyors tészta sorozatunk korábbi receptjei itt:
Lazacos tészta
Tejszínes-gombás-baconos
Céklás tészta



 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése