2015. március 4., szerda

Túróbomba linzer ágyon

Túróbombán keresztül vezet az út a férfi szívéhez - ez az én új közmondásom.

Előfordul, hogy olyan oldalakon inspirálódok, amelyek hagyományos alapanyagokkal dolgoznak, viszont, ami elkészül az fenomenális gasztronómiai élményt nyújt. Ilyenkor elagyalok azon, hogyan lehetne kicsit mindenmentesíteni az adott receptet, anélkül, hogy különösebben megerőszakolnám azt. Így történt ez most is, az ihlet innen érkezett.

Mondanom sem kell, ahogy megmutattam a fotót A-nak, azonnal rákattant és finoman jelezte, hogy jó lenne, ha linzer lenne a bomba alját, nem holmi zabkeksz. Hát hogyne! Úgyhogy elkezdtem alkotni.

A tésztához:
380 g Dia Wellness sütőliszt
260 g margarin vagy vaj
100 g eritrit
3 tojás
1 citrom reszelt héja
vanília aroma vagy vanília por ízlés szerint



A bombához:
500 g laktózmentes túró
kevés laktózmentes joghurt
folyékony édesítő ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
vanília aroma vagy vanília por ízlés szerint
kb. 50 g zabkorpa

kb. 150 g étcsokoládé
1-2 ek. kókuszzsír

A süti elkészítését a tésztával kezdjük. A margarint elmorzsoljuk a liszttel egy nagy tálban, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Gyorsan dolgozzunk, hogy a zsiradék ne olvadjon meg túlságosan. Ha a tészta nem akar rendesen összeállni, akkor lehet bele tenni egy-két evőkanál laktózmentes tejfölt. Ennél a tésztánál érdemesebb a magasabb zsírtartalmút választani, mert ez a liszt több zsiradékot és nedvességet vesz fel, mint a hagyományos fehér liszt. Amikor jól eldolgoztunk minden hozzávalót a tésztában, tegyük hűtőbe legalább fél órára, de érdemes kivárni a 60 percet is. Ha pihent eleget a tészta, előmelegítjük a sütőt 200 fokra, közben pedig a szokásos módon kinyújtjuk a tésztát és formákat szaggatunk belőle. Mivel éppen Valentin nap volt, nem tudtam kihagyni, muszáj volt a szívecskés formát választanom.


Elvileg 15-20 percet kéne, hogy süljön a linzer, de nekem így egy kicsit száraz lett, úgyhogy erre érdemes figyelni, kitapasztalni. Mivel ekkora mennyiségből én két nagy tepsit raktam tele, a másodiknál már jobban észnél voltam, az omlósabb lett.


Miközben pihen vagy sül a tészta, elkészítjük a bombát. Ehhez keverjük össze a hozzávalókat, a laktózmentes joghurtot leszámítva. Azt csak akkor tegyük bele, ha nem áll össze a túró. Ha ez is elkészült, hagyjuk pihenni a hűtőben legalább egy órára, hogy a zabkorpa meg tudja magát szívni a nedvességgel.

Amikor kisült és kihűlt a linzer, a túró is összeállt, akkor gyúrjunk golyókat belőle, vagy itt a szívecske forma miatt néhol kilapítva tettem rá a linzerre, úgy jobban rajta maradt. Végül megolvasztjuk a csokit a kókuszzsírral és lelocsoljuk velük a kekszeket, és hagyjuk megdermedni. A kész sütit és érdemes hűtőben tárolni, nehogy a túró megsavanyodjon szobahőmérsékleten.


Ezeket is készítsd el:
Madártej másképp
Habkönnyű kefires palacsinta narancsos túrókrémmel
Túrós pogácsa
Villámpiskóta baracklekvárral

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése