2015. március 9., hétfő

Üvegbe zárt süti

Remélem, nem tartotok majd nagyképűnek, ha azt írom, hogy bár a blogunk nem létezik olyan régen, de már sok-sok isteni desszerttippet adtunk :). Most jöjjön az egyik személyes kedvencem, legtöbbször ezt készítem mostanában, mert nagyon finom, sokáig eláll, és bárkivel kóstoltatom meg, a hatás egyértelmű: öröm és boldogság. Legtöbben nem hiszik el, hogy nincsen benne cukor. Talán a brownie-hoz hasonlít legjobban.

A nevét a Dóritól kapott karácsonyi ajándékról kapta, ugyanis a száraz hozzávalókat egy csatos üvegbe zárta. Ha tetszik a recept, Ti is meglephetitek szeretteiteket akár a száraz hozzávalókkal, akár a kész süteménnyel., ami igény szerint gyümölccsel is dúsítható.

Száraz hozzávalók:
- 1 és 1/4 bögre liszt (teljes kiőrlésű, szénhidrát csökkentett vegyesen, nálam az arány egy bögre csökkentett, 1/4 bögre teljes kiőrlésű az alacsony CH tartom érdekében)
- 2/3 bögre édesítetlen kakaópor
- 3/4 bögre eritrit (vagy xilit)
- 1 tk sütőpor
- 1/4 tk só
- 1 tábla étcsoki ( 70%+) - nem reszelve hanem kisebb-nagyobb darabokban

Friss hozzávalók:
- 3/4 bögre olvasztott vaj (langyosan)
- 3 tojás
- 1 és 1/2 tk. vanília esszencia
- 3/4 bögre folyadék (tej, növényi tej, laktózmentes tej - tejtippek ebben a receptben)

A vajat, a tojásokat és a vaníliát és a tejet habverővel keverjük össze. Ezután keverőkanállal adjuk hozzá a száraz hozzávalókat (ne habverővel, mert a massza túl sűrű, így a habverőnek semmi értelme) és jó alaposan keverjük össze. A recept szerint 33x23-as kivajazott tepsiben 180 fokon 25 perc alatt megsül. Én ehelyett 14x33-as hosszúkás, őzgerinc szerű formában szoktam megsütni (nem a bordázott fajta), sütőpapírral. Kb 2/3-ig szabad érjen a formában a massza, mert fel fog jönni. Ha nagyobb a bögre, akkor a kimaradó keveréket muffin formában megsütöm. Nekem a tűpróba alapján a sütési idő 40-45 perc, a muffin formát kb. 10 perccel előbb ki szoktam venni. Szerintem jobb a magasabb keskeny formában sütni, mert nem szárad ki. Csokiból a Ritter Sport 73 %-os étcsokiját ajánlom, mert az nagyon apró, de annál masszívabb kockákból áll, amikre a legjobb ráharapni sütievés közben :)

Ha az üvegbe zárt süti ízlett, készítsd el ezeket is:
Túróbomba linzer ágyon
Így készítsd a túrótorták királynőjét
Klasszikus túrós pogácsa
Madártej - másképp

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése