2015. március 16., hétfő

Tejszínes lazacos tészta (Gyors tészták 3.)

 
A gyors tészták sorozat következő állomásaként és a heti halas/tengeri téma elsőjeként jöjjön a kapros-tejszínes-lazacos tészta. Ezt bátran ajánlom azoknak is, akik egyébként kerülik a diétás recepteket, itt pusztán annyi a titok (attól lesz egészséges), hogy egyes hozzávalókat mentesre vagy kevésbé hízlalóra cserélünk. Ajánlom kezdő vagy kevésbé gyakorlott szakácsoknak is, mert pofon egyszerű.






Hozzávalók:
- filézett lazac (adagonként egy szelet, kb 8-10 dkg)
- friss vagy szárított kapor
- 2 dl laktózmentes tejszín (nálam a szokásos növényi) vagy mascarpone sajt
- 1 dl víz
- kókuszzsír vagy olívaolaj
- só, fehérbors, szerecsendió
- főtt tészta (nálam teljeskiőrlésű vagy szénhidrátcsökkentett)

 
 
A zsíradékon megpirítjuk az apróra összekockázott lazacot, és fűszereket (amikor kockázzuk, ellenőrizzük, hogy biztosan jól kifilézték-e...), kb 5 perc alatt világos rózsaszínűvé válik és apróbb darabokra esik szét (ez normális). Utána nincs más teendő, mint hozzáönteni a tejszínt, a vizet,  és az apróra darabolt kaprot, majd néhány perc alatt összeforralni (pikáns, ha egy kis citromot is facsarunk rá). A tésztát már akkor kezdjük el főzni, amikor a lazacot pirítani, mert akkor pont megfelelő időben lesz készen. Ha frissen megesszük az egészet, akkor a végén jól keverjük össze, ha teszünk el belőle, akkor külön-külön tároljuk el és csak fogyasztáskor keverjük (így nem szívja be a tészta a tejszínt).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése