Ennek a receptnek az alapját az apukámtól tanultam el, aki előszeretettel készíti ezt az ételt bográcsban. Hagyományosnak nevezhető, de az aszalt szilvától pikáns ízt kapunk, és többféle egészséges köret javaslatom is van hozzá.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 60-70 dkg sertéscomb egyben
- 2 nagy fej vöröshagyma
- fűszerezéshez: só, bors, babérlevél, pirospaprika
- 1-1 paradicsom, paprika
- 10-15 dkg aszalt szilva
- kókuszzsír
A hagymát összevágjuk és a kókuszzsíron megdinszteljük. Amikor kész, akkor félrehúzzuk és hozzákeverünk 1-2 tk. pirospaprikát. Mindeközben apró kockákra daraboltuk a húst, amit a paprikás, hagymás keverékhez adunk, majd vissza a tűzhelyre, jól megkeverjük. A pörköltünket kb. annyi vízzel engedjük fel, ami a húst éppen ellepi, fűszerezzük, a paprikát és a paradicsomot is tegyük bele darabokban ízesítőnek. Én még javaslom a vörösboros fűszersót ízesítésként, ha valakinek van otthon, ez is pikánsabbá teszi. Kb. 70 perc alatt készre fő. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, addigra a levének már sűrű szafttá kellett válnia. Ha mégsem, akkor fedő nélkül főzzük még pár percig nagy lángon. Az utolsó 5-10 percre pedig dobjuk bele az aszalt szilvákat félbevágva, hogy az ízük a hússal összeérjen.
A köretet változatosan megoldhatjuk, fogyasztható barna vagy vadrizzsel, kukoricás bulgurral (a lazacos receptben megtalálható), vagy teljes kiőrlésű, illetve szénhidrátcsökkentett tésztával, esetleg párolt zöldséggel. Én mindegyikkel próbáltam, mind nagyon jó és változatosan feldobhatjuk vele ezt az ételt, ha gyakorta elkészítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése