2015. február 11., szerda

"Durván jó" saláta

A zöldség, vagy a zöldségek keveréke, leánykori nevén saláta, nyúlkaja - nálunk legalábbis csak nagy erőfeszítések árán sikerül ezt az alaptézist megdönteni. Igazán rafináltnak kell lennem ahhoz, hogy a paradicsomon és a kaliforniai paprikán kívül más zöldség is labdába rúghasson, ám a héten sikerült valami olyasmit alkotnom, aminek a tetszési indexe a húsimádó pizzáét is túlszárnyalta, ezért ezt most megosztom Veletek. Egyébként innen az elnevezés is, ugyanis amikor az uram megkóstolta, az első mondat, ami elhagyta a száját ez volt: durván jó! Hát kell ennél több egy szakácsnőnek?


Hozzávalók kb. 3 adaghoz:

400 g pulyka-, vagy csirkemell
1 db Camambert sajt
0,5 csomag angol zeller
100 g fehér szőlő
50 g dió



A falatnyi kockákra vágott húst sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és kókuszvajon megsütjük. Amíg készül a husi, összedaraboljuk a többi hozzávalót: az angol zellert, a sajtot, a szőlőt. Aki szereti a zellert, az változtathat az arányokon, úgy markánsabb ízű salátát kapunk. Ha megsült a hús, összekeverhetjük az összes hozzávalót. A diót a legvégén tettem bele durvára vágva. Én kevertem hozzá laktózmentes joghurtból és kevés olíva olajból öntetet, de ez el is hagyható. És el is készült vacsora, ami ugyan nem kifejezetten szénhidrát-, és kalóriaszegény, ugyanakkor különleges ízhatást ad a zeller, a sajt és a szőlő keveréke.

Az angol zeller egyébként különösen egészséges zöldség, alacsony a kalóriatartalma, tele van antioxidánsokkal, elősegíti a méregtelenítést, erősíti az idegrendszert és magas rosttartalma révén segíti az emésztést, főként ha nyersen fogyasztjuk. :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése