2015. február 3., kedd

Bagel - péksütemények 1. rész

Jómagam a fehér kenyér-sajtos kifli-túrós táska szentháromságában szocializálódtam, így amikor legelőször orvosi javaslatra puffasztott rizst kellett ennem, egy világ omlott össze bennem. Azóta különböző diéták kapcsán és a kiegyensúlyozott táplálkozás jegyében többféle lepény,- kenyér,- kalács és egyéb péksütemény receptjét próbáltam ki, több-kevesebb sikerrel. (A teljes összeomlás tavaly húsvétkor történt, amikor anyósjelölt átadta a "a világ legegyszerűbb kuglófjának" receptjét, amit "még soha, senki nem rontotta el". Engem leszámítva. Sorozatban kétszer is.) Ez a mostani recept sem tökéletes (szerintem), mindenesetre nincs benne egy szakajtónyi tojás, amitől lisztes-magos rántottának éreznéd a végterméket, a szénhidrát tartalma alacsonyabb, mint fehér lisztes változatainak, nem túl bonyolult az elkészíteni, vagyis egy szó mint száz, egy próbát megér.

A nyers, megkelt tésztakarikák
De mielőtt leírnám a receptet, ejtsünk néhány szót a bagelről. A lyukas fánk hazája Lengyelország, ahol régen is kézzel formázták a búzalisztből készült kelt tésztát, sütés előtt néhány percig főzték, majd magokkal, mákkal vagy szezámmaggal, megszórva sütötték. A bagel formáját egyébként évszázadokkal ezelőtt alakították ilyenre, főként praktikus okokból: egyrészt a tészta így jobban átsült, másrészt a madzagra fűzött bageleket könnyebben lehetett szállítani és mutatósabb is volt a pékség kirakatában. 



Otthon így készítheted el a szénhidrát csökkentett verzióját (az eredeti receptet itt találod):


A kisült bagel
Hozzávalók:

200 g -50% CH Dia Wellness lisztkeverék
1/3 teáskanál só
1 ek. kókuszvaj
4 g friss élesztő
kb. 1 dl langyos víz
1 mokkáskanál cukor



Kisült bagel belülről

A vízbe keverd bele a sót, az élesztőt, a kókuszvajat és a cukrot, majd ezt az elegyet öntsd a liszthez. Kézzel gyúrd össze, ezután tedd félre egy órára kelni. Ha letelt az idő, vágd fel darabokra a tésztát (én három egyenlő nagyságút igyekeztem összehozni), nyújts belőle rudakat, és ezekből formázd meg a bageleket, úgy, hogy a rudak végét összecsippented.




Hagyd a karikákat még fél órán át pihenni, majd főzd mindkét oldalukat fél-fél percig forrásban lévő vízben, amelybe előzőleg kevés édesítőt tettél. Amikor ezzel elkészültél, tedd ki a főtt tésztakarikákat sütőpapírral bélelt tepsibe, ízlés szerint szórd meg magokkal (lehet, hogy sajttal sem lenne rossz, bár azt nem próbáltam) és süsd alul-felül sütős funkción 170 fokon, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje. 

Tapasztalataim szerint nem érdemes ennél sokkal többet készíteni, csak ha biztos vagy benne, hogy elfogy, mert az enyém elég hamar megszáradt. Illetve még most tesztelem, hogy mennyire bírja a tészta a fagyasztást, ugyanis egy karikát betettem a mélyhűtőbe, még főzés előtti állapotban. Ha kisült, frissítem a bejegyzést is.

Jó sütést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése