Lehet, hogy más háziasszonyok számára banális dolog hajszálvékony, könnyű, szakadásmentes, másnap is puha palacsintát sütni, ám ellentétben mondjuk a nagymamámmal, én eddig képtelen voltam rá. Használtam már fehér búzalisztet, tönkölylisztet, hajdinalisztet, banán és tojás keverékével is próbálkoztam, készítettem tejjel, tej nélkül, szódavízzel, ásványvízzel, valahogy sosem volt az igazi: a széle mindig kemény lett, másnapra már konkrétan rágós. Most viszont megtört a jég, megtaláltam a receptet, amivel elkészítettem álmaim, és az uram álmaiban is megjelenő palacsintát.
Az eredeti recept itt található, én csak kicsit módosítottam rajta. Tehát a hozzávalók a palacsintához (a pohár a kefires poharat jelenti):
2 tojás
1 pohár kefir
1 pohár forró víz
1 pohár teljes kiőrlésű búzaliszt
0,5 teáskanál só
késhegynyi szódabikarbóna
vanília kivonat ízlés szerint
kókuszvaj a sütéshez
A lényeg, hogy folyamatosan habverővel dolgozzunk: a két tojást habosra vertem a sóval, majd apránként hozzákevertem, még mindig a habverővel, a forró vizet, majd a kefirt. A legvégén keverem hozzá a lisztet, a szódabikarbónát és a vanília kivonatot. Ha kész, a szokásos módon kisütöm.
Hozzávalók a narancsos túrókrémhez:
1 narancs és a reszelt héja
250 g laktózmentes túró
0,5-1 pohár laktózmentes joghurt
1 ek. zabkorpa
2 ek. útifű maghéj
stevia kivonat vagy bármilyen más (folyékony) édesítő ízlés szerint
vanília kivonat ízlés szerint
Először lereszeltem a narancs héját, majd megpucoltam, és összeturmixoltam a turmixgépben. Ezután hozzáadtam a túrót, az édesítőt és a vaníliakivonatot, majd újra turmixoltam. Így a massza, a narancs méretétől függően, kissé híg lesz még, úgyhogy én kevertem bele zabkorpát és útifű maghéjat, de ezzel óvatosan kell bánni, mert ha túl sokat teszünk bele, akkor megkeményedik a krém. Ezért azt javaslom, hogy minden evőkanálnyi maghéj hozzáadása után várjunk néhány percet, hogy meg tudja magát szívni, és csak akkor sűrítsük tovább, ha még szükségét érezzük.
A palacsintát természetesen mással is meg lehet tölteni, de ez a túrókrém fehérjében és rostban gazdag, úgyhogy amellett, hogy isteni finom, még egészséges is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése