2015. február 10., kedd

Sütőtök krémleves

Ősszel-télen piacon vagy közértben bőven lehet találni sütőtököt. Én most az "orange" típusúból (narancssárga, körte alakú) készítettem krémlevest (is). Bár a sütőtöknek elvileg magas a cukortartalma, így van benne azért szénhidrát is, napközben bátran fogyasztható bármilyen formában (1/3-al kevesebb szénhidrát van benne így is, mint pl a burgonyában). Rengeteg benne a béta-karotin és a C-vitamin, amire nagy szükség van a téli időszakban.

Először is vegyünk egy 1 kg alatti sütőtököt, én egy 70 dkg-osból készítettem (minél kisebb, annál kevésbé magos és szerintem annál ízletesebb). Vágjuk ketté hosszában, majd magozzuk ki. Ezután pedig felszeleteljük, én kb. így (bárhogyan jó, de minél kisebbek a darabok, annál hamarabb megsül).



A tepsit, amiben megsütöm, kibéleltem alufóliával (vagy sütőpapír is jó). Ezzel csak a saját dolgomat akartam megkönnyíteni mosogatás téren :) Ugyanis az odasült sütőtököt nagyon nehéz lesikálni...

Ha az összes sütőtökből leves készítünk, az kb. 1 liternyi (tehát 3-4 adagnyi) lesz. Ha nagyobb a tök, vagy kevesebb levessel is beérjük, akkor a tök egy részét szórjuk meg friss zöld fűszerrel és valamilyen maggal (én a rozmaringot, zsályát vagy kakukkfüvet ajánlom, és a szezámot), így finom köretet kapunk húsokhoz, vagy egyszerűen magában is isteni uzsonnára.

Amikor megsült a tök (kb. 180 fokon, 45 perc, legyen puha és ne égjen meg, de nem gond, ha kicsit megkapja a húsát), akkor kicsit várni kell míg meghűl. Ezután lehúzzuk a bőrét, és a sütőtököt beletesszük a turmixgépbe, vagy egy lábasba, ha botmixert használunk. A turmixba kerül még: kb. 2 dl tejszín/tejföl/natúr joghurt, még különlegesebb mascarpone-val, só, szerecsendió (ne hagyjuk ki!), kis fehérbors és kb 5 dl víz. Víz helyett használhatunk húslevest is - én szoktam lefagyasztani a megmaradt húslevesből - ebben az esetben nem kell a levesbe sem a só, sem a bors. Az egészet összeturmixoljuk, majd pedig egyszer felforraljuk.

Tálaláshoz használhatunk tökmagolajat, pirított magvakat vagy pirított bacont.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése