2015. február 6., péntek

Lazac: a hal, aminek nem tudsz ellenállni

A konyhámra a táplálkozási forradalmamat megelőzően is jellemző volt a halak gyakori elkészítése. Nagyjából havi 3-4 alkalmommal sütök/párolok halat. Az a tapasztalatom, hogy lazacot még azok az ismerőseim is szoktak készíteni, akik egyébként nem sok halat esznek. Valószínűleg a gyors és könnyű elkészítésben, na meg a nagyon finom, mégis semlegesebb ízvilágnak köszönheti a népszerűségét. Íme az egyik kedvelt lazac receptem.

Lazac tejszínes kapros mártással, kukoricás bulgurral
Hozzávalók:
- fejenként egy-két szelet lazac (bőrös lazac, lehet a patkó formájú vagy szeletlhetünk a félbe vágott lazacból is csíkokat)
- 1 doboz tejszín (nálam a laktózmentes, növényi, 200 ml)
- egy kis darab vaj
- 20 dkg bulgur (kb. egy bögre)
- 1 kis doboz konzerv kukorica, vagy 20 dkg fagyasztott kukorica
- olivaolaj vagy kókuszzsír, só, fehérbors
- friss vagy szárított kapor
A halakat miután megmostuk, sózzuk és borsozzuk. Nagyjából 20 cm-es alufólia vagy sütőpapír darabokat tépünk (de elkészíthető sütőzacskóban is), a halakat rátesszük, teszünk mellé egy fél diónyi vajdarabot. Jól összecsomagoljuk és rátesszük egy tepsire vagy sütőtálra az összeset, külön-külön csomagolva. Kb. 180 fokon 20 perc alatt megpároljuk.
Közben egy serpenyőben kis olíva olajon vagy kókuszzsíron megpirítjuk a megmosott bulgurt (használhatunk barna vagy vadrizst is helyette), majd a bulgur mennyiségénél kétszeres adag vízzel felöntjük (só, bors kerül bele vagy húsalaplével is felönthetjük). Hagyjuk, hogy nagyjából 15 perc alatt megpárolódjon, elkészüljön. Közben időnként megkeverjük. Ha a kukorica konzerv, akkor elég az elkészültekor hozzákeverni, ha fagyasztott, akkor kb a 10. perc után a kukoricát is hozzákeverjük.
Nagyjából egy időben elkészült a hal és a bulgur. Végül pedig a mártás: egy serpenyőben felmelegítjük a tejszínt (nagyon kis vízzel hígíthatjuk), belekeverünk szintén némi sót és borsot, majd a szárított vagy friss kaprot, és kb. 2 perc alatt összeforraljuk. Kicsomagoljuk a megpárolt halat és a tejszínnel meglocsoljuk.
25 perc és kész!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése