Számtalan túrógombóc receptet próbáltam ki, amióta nem használok fehér búzalisztet, búzadarát és tulajdonképpen mindegyik sikerült. De egyik sem volt olyan könnyű és puha, mint a hagyományos, amit anyukámtól tanultam. Mostanáig :) Sikerült ugyanis kikísérleteznem!
Hozzávalók:
- 1/2 kg túró (érzékenyeknek laktózmentes - vigyázz, nem mindegyik 250 g-os!)
- reszelt citromhéj
- 2 egész tojás
- 5 dkg zabkorpa
- 5 dkg teljes kiőrlésű liszt vagy barna rizsliszt
- a forgatáshoz: mák és kókusz, darált és szeletelt mandula, teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
Az elkészítés roppant egyszerű: törjük össze villával a túrót egy nagy tálban, keverjük hozzá a citromhéjat, a két tojást, majd a korpát és a lisztet, vagyis mindent. Pihentessük kb. egy órát a hűtőben (ez fontos, hogy a zabkorpa megszívja magát). A pihentetés után formáljuk meg vizes kézzel a gombócokat.
Közben tegyünk fel forrni egy lábosba vizet, és forráskor dobáljuk bele a gombócokat. Én kétszerre szoktam kifőzni. A gombócok 2-3 perc múlva a víz tetejére jönnek, onnantól kb. 8 perc alatt készre főnek. Utána jön a forgatás.
Én háromfélét készítettem: mákos-kókusz, mandulaforgács, és a klasszikus zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű). A mandulát szárazon kicsit megpirítottam (de nem kötelező), a zsemlemorzsát pár csepp olivaolajon megpirítottam (vigyázzunk, gyorsan megég). 18 kisebb gombóc lesz belőle. Tálalhatjuk a klasszikus tejföl-nyírfaporcukor párossal, vagy egy kis gyümölcsöntettel (turmixolt gyümölcs) vagy cukormentes lekvárral. Mi többnyire az utóbbival szoktuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése