2015. február 15., vasárnap

Madártej - másképp

Ismét folytattam a hagyományos édességek "mentesítése" projektemet, ezúttal az otthon nagyon kedvelt madártejre esett a választásom.

Hamar rájöttem, hogy tulajdonképpen kis változtatásokkal elkészíthető
- laktózmentes
- gluténmentes
- szénhidrátcsökkentett (CH)
verziókban is. A tippek következnek :)

Hozzávalók 6-8 adaghoz (kinek mekkora az adag, nálam egy kompótostálnyi):
- 8 dl folyadék - ez a hagyományos recept szerint tej. Laktózérzékenyeknek laktózmentes tej, vegáknak vagy érzékenyeknek bármilyen növényi tej: szója, mandula, mogyoró, rizs. CH csökkentett verzióban pedig kókusztej. Kókusztejet vehetünk készen is, de magunk is higíthatjuk kókusztejszínből (közismerten ez a Cocomas nevű termék), vagy összekeverhetjük a gyógynövény/bio boltokban is kapható kókusztejporból is. A szénhidrátmennyiséget ezzel lehet befolyásolni leginkább. Mivel a kókusztejnek nincs CH tartalma, így én ebből készítettem. Annyit "csaltam" vele, hogy a kókusztejszínt nem a dobozon leírtak szerint higítottam (egy dobozból úgy 6 dl lenne), hanem kicsit jobban, így 8 dl folyadékot kaptam (a tejszín bolti ára kb 400 Ft, vagyis a növényi tejek közül így a leggazdaságosabb).
- 4 tojás
- vanília aroma (vagy vaníliás stevia)
- 2 cspott ek. vagyis 15 g kukoricakeményítő (ez kb 15 g CH) - így GM is
- édesítő: én vegyesen használtam, a tojásfehérjébe 1 ek nyírfacukrot kevertem, a vaníliasodóba pedig eritritet (3 ek) és 40 csepp steviát. Igazából ezt tényleg ízlés szerint kell csinálni és közben megkóstolni. Összességében kb. 5 ek-nyi édesítőt javasolok. 
Az elkészítés a hagyományos módon történik: szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjéből kemény habot verünk 1 ek-nyi édestővel és egy csipet sóval. A habokat én külön főzővízben főztem ki, egy ek-nyi adagonyként, mindkét oldalát 2-2 percig. A tejet 1 dl kivételével feltesszük melegedni. A többi hozzávalót összekeverjük csomómentesre, majd a meleg tejhez adjuk. Sűrűre felfőzzük, de vigyázzunk, ne forraljuk, mert akkor a tojássárgája kicsapóhat. Kb. 8 perc türelmes keverés után besűrűsödik.
Ezután már csak ahhoz kell türelem, hogy kihűljön. Elkészítési idő 25 perc. A kókusztej és a vanília találkozása miatt pikáns ízű lesz a vaníliasodó, ennyiben nem fog hasonlítani a hagyományos ízhez (első kóstolásra furcsa), viszont így 1 adagban gyakorlatilag nincs szénhidrát. Ugyanez a mellékíz lesz akkor is, ha mandula/szója/mogyoró vagy risztejet használtok. Ez az ára :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése