2015. február 21., szombat

Rakott csicsóka

Amióta odafigyelünk arra, mit és mikor eszünk, viszonylag kevés burgonyát ettünk, de azt azért nem tagadom, hogy hiányzott már egy jó kis rakott krumpli. A csicsókáról eddig elég keveset tudtam, de most, hogy utánanéztem, számtalan izgalmas dolgot találtam. 

Nem tudtam például, hogy a csicsóka valójában a napraforgóval közeli rokonságban álló gyógynövény, amelynek rosttartalma ötször-hatszor magasabb a krumpliénál, így segíti a bélműködést, arról nem is szólva, hogy tele van értékes ásványi anyagokkal. Szénhidráttartalmára vonatkozóan több adatot is találtam, 100 g-ra vonatkozóan a 4 és a 17 g CH is felmerült különböző forrásokban, ezért cukorbetegek és inzulin rezisztenciában szenvedők mértékkel fogyasszák, de az biztos, hogy a krumplinak mindenképpen kitűnő alternatívája.

Mielőtt leírnám a receptet, szeretném előre bocsátani, hogy legközelebb, a krumplihoz hasonlóan, meg fogom főzni a csicsókát, mivel így, csak sütve, elég kicsit puffasztott. De akkor most  jöjjenek a hozzávalók 4-6 adaghoz:

kb. 700-750 g csicsóka
3 db közepes méretű alma
kb. 100-120 g bivalyszalámi - ehelyett használhatunk bármilyen kolbászt
2 doboz laktózmentes tejföl

A hozzávalókat megpucoltam és feldaraboltam, majd felváltva egymásra rétegeztem őket és a csicsókát mindig megsóztam, megborsoztam kicsit. A végén pedig az egészet meglocsoltam a tejföllel. Először alacsony lángon, kb. 160, majd fél óra után légkeverésen sütöttem 200 fokon addig, amíg a tejföl meg nem pirult a tetején. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése